В бъдеще учените се надяват да обучат системата да открива и други онкозаболявания

Екип от немски учени съобщи, че е обучил изкуствен интелект успешно да диагностицира рак на мозъка, съобщава сайтът Лайф, цитирайки публикация в сп. "Нейчър", цитирано от БТА.

Ученици изработват перуки за онкоболни жени

Изследователите заредили в система с изкуствен интелект образци от тумори на мозъка на различни стадии. Учените обясниха, че съществуват над сто вида рак на мозъка и дори и квалифицираните специалисти невинаги могат да диагностицират заболяването. Но за разпознаването му помага фактът, че всяка разновидност на рака притежава свой собствен биологичен отпечатък, който се натрупва в организма на пациента. С помощта на масив от данни, изкуственият интелект се е научил да съпоставя анализите на болните и да определя вида на заболяването им.

Онкодиспансерът в Пловдив няма да лекува с нови медикаменти

Компютърът е бил "захранен" с резултатите от изследванията на 2800 болни от рак, от които изкуственият интелект отделил 91 вида тумори. След това учените накарали изкуствения интелект да провери 1000 пациенти с подозрения за рак на главния мозък. Оказало се, че системата е могла не само правилно да разпознае пациентите, които са имали потвърден рак, но е успяла да открие и нови.

Учени създадоха метод за диагностициране на аутизъм чрез кръвен анализ

На основата на изкуствения интелект учените създадоха виртуален терапевт, който диагностицира рака на мозъка. В бъдеще специалистите се надяват да обучат системата да определя и други видове онкозаболявания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.