Заради неправилна научна преценка досега ковчегът е смятан за празен и никога не е изследван

Австралийски учени могат да помогнат за разнищването на загадки около Древния Египет, след като са открили, че "пренебрегван" досега саркофаг на 2500 години съдържа останки от мумия.

Археолози откриха 17 мумии в централната част на Египет

Университетът на Сидни придобива саркофага преди повече от 150 години. Заради неправилна научна преценка досега ковчегът е смятан за празен и никога не е изследван. Грешката случайно излиза наяве в края на миналата година, когато учени отварят капака и откриват в саркофага останки от мумия, пише БТА.

Макар и в лошо състояние и със запазени едва 10% от тялото, мумифицираните останки предоставят на специалистите уникалната възможност да направят тестове. Повечето цялостни мумии обикновено остават непокътнати, което ограничава научната полза от тях.

Откриха мумифицираните крака на кралица Нефертари

"Благодарение на подобни находки можем да задаваме деликатни въпроси за храненето, болестите, начина на живот на хората, от които са останките", казва Джейми Фрейзър, главен куратор в музея "Никълсън".

За австралийските специалисти се оказва "научна благодат" и фактът, че останките датират от епоха от Древния Египет, за която се знае малко, както и че вероятно принадлежат на знатна особа.

Мистерията "Тутанкамон": Нови версии за смъртта на фараона

Според специалистите саркофагът е от времето на 26-ата династия (685 - 525 г. преди Христа), когато за последен път Древен Египет е управляван от местни владетели, преди да попадне под персийско управление.

Съдейки по йероглифите върху капака, оригиналното тяло, положено в саркофага, е на жена на име Мер-Нейт-ит-ес. Учените смятат, че тя е била висша жрица в Храма на богинята Сехмет, изобразявана като лъвица или като жена с лъвска глава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.