Чистачката е тичала след бегълците, защото не е осъзнавала какво става, смята министърът

"Пелов може би е щял да избяга миналата година, ако не бяхме подали сигнал. Бягството му може би е било предотвратено миналата година". Така вътрешният министър Валентин Радев коментира факта, че МВР още от 2017-а е имало информация за планирано бягство на един от двамата рецидивисти. 

Журналист: В затвора можеш да вкараш всичко - от проститутка до дрога

"Дали сме съответната информация на затвора и те може би са предотвратили бягството му миналата година. Може би иначе е щял да избяга тогава", заяви той за "Здравей, България". 

Слави Ангелов: Ситуацията с бягството от затвора е комична

Той поясни, че задачата на Министерството на вътрешните работи е само да подаде сигнала към затворническите власти. 

Според вътрешния министър двамата бегълци вече са се разделили и се укриват индивидуално. Предположението е на база психопрофилите на затворниците. 

БЕЗ СЛЕДА: Двамата бегълци от затвора още са в неизвестност

Относно твърденията, че само една чистачка е опитала да спре бягството на двамата рецидивисти, Радев заяви: "Не е така с тази чистачка. Всички така го казвате. Има и един социален работник. Той е служител на затвора и се е затичал след тях. Те са стреляли срещу него. Чистачката не е осъзнавала какво се случва. Жената е искала да види и тя, защото не е повярвала какво се случва". 

Той обясни, че служителите на територията на затвора са били невъоръжени, защото такива са правилата. 

САМО ПРЕД NOVA: Вътрешен човек разказа как са се сдобили с оръжие бегълците от Софийския затвор? (ВИДЕО)

Според него повишаването на заплатите на надзирателите ще бъде от полза за прекратяване на корупцията и наемане на по-качествени служители.

На фона на случая отпреди няколко седмици, когато цял самолет с пътници от Париж премина граничния пункт на Летище София без проверка, Радев заяви: "Няма да си давам оценка дали се справяме или не. Оценките са дадени от нашите партньори. Те казват, че се справяме повече от добре".

ВСИЧКО ЗА БЯГСТВОТО ОТ ЗАТВОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.