България няма да дава държавна гаранция, няма да подписва и дългосрочни договори

Рестарт на  АЕЦ "Белене". Правителството предлага проектът да се реализира, но на пазарен принцип. България няма да дава държавна гаранция, няма да подписва и дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията. А целта  е, вече наличното оборудване да бъде оползотворено, а България да не губи пари.

Кабинетът е обсъдил няколко варианта, сред тях - продажба на оборудването и дори пълно замразяване на проекта. Преди дни китайски инвеститор официално заяви интерес си към проекта за втора ядрена централа. По непотвърдена информация, разговори са водени и с други потенциални партньори.

РЕСТАРТ НА „БЕЛЕНЕ”: Кой, как и за колко ще строи втората ядрена централа?

"При един подобен сценарий, държавата би била съдружник. Делът е трудно да се определи в момента, тъй като това зависи от цялата стойност на проекта, но се надявам това да бъде дял, който да позволява да се контролира дейността на дружеството", коментира вицепремиерът Томислав Дончев. 

Интерес през годините имало от 3-4 кандидати. 

"Само с една открита, публична процедура, ние можем да се уверим доколко този интерес е реален", коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

"Проектът или ще бъде реализиран като пазарен или няма да бъде реализиран", закани се вицепремиерът Томислав Дончев. 

Шефът на КЕВР: Около 8 евроцента - цената на киловатчас от АЕЦ "Белене"

Тоест - без държавни гаранции и без задължение от страна на държавата да купува произведения ток.  Останалите опции - Да оставим оборудването на площадката било като да хвърлим 3 милиарда лева в кошчето. Ако решим да преместим част от оборудването на площадката на АЕЦ "Козлодуй", ще минат години преди да се извадят нужните документи. Препродаване на оборудването пък иска задължително позволение от руските производители. А държавата не може да си позволи сама да завърши централата.  

"БЕХ и НЕК никога не са разполагали с такъв ресурс, който да бъде инвестиран в този проект. Абсолютно нелепо е това решение днес да бъде вкарвано в координатната система на някакви геополитически емоции – изток, запад и т.н. ние имаме български реактори, които са българска собственост", коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Сега топката отново е в ръцете на депутатите. Ако те дадат зелена светлина и инвеститор бъде намерен, раздвижване на площадката може да има през 2020 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.