Състоянието на басейните чрез лабораторни тестове провери Георги Георгиев в „На твоя страна”

Само след дни – от 1 юни, басейните отварят врати. В рубриката „На твоя страна” репортерът Георги Георгиев провери безопасни ли са градските плажове, колко ще ни струва „сянката” в града и има ли достатъчно спасители, които да гарантират безопасността на плуващите.

Само в София басейните са около 200 - 44 открити и 125 закрити.

„Предстои всеки открит плувен басейн да бъде обхванат с трикратни последователни вземания на проби и огледи и оценки на сградната инсталация, ВиК, наличието на пречиствателни съоръжения”, обясни пред камерата на NOVA Марияна Петрова, главен инспектор в РЗИ – София.

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Опасни ли са велосипедистите в парка?

За да провери качеството на водата, екипът на „Здравей, България” взе три проби от произволно избрани басейни в страната. Те се тестват в лаборатория по няколко показателя.

Първо се измерва количеството хлор. За да е в норма, то не трябва да е по-малко от 0.3 и повече от 0.5 мг на литър.

Проверяват и показателите за замърсяване на водата – изследва се дали във водата има амониеви йони. Ако количеството им е над нормата, значи басейнът е сериозно замърсен.

Измерва се и киселинността на пробите като се следи Ph-показателя.

БУНТЪТ НА РОЗИТЕ: Пред провал ли е розоберът?

Водата се проверява и на мирис като се загрява до 60 градуса. Ако басейнът е по-силно хлориран, тя мирише много натрапчиво.

Резултатът от експериментът на NOVA показва, че само една от трите изследвани в лаборатория проби е в нормите.

КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БАСЕЙНИТЕ?

Бягството от жегата в града ще ни струва между 3 и 18 лева. По-скъпа ще е почивката край басейна през уикендите.

В повечето градски плажове басейните са повече от един, а за най-взискателните има джакузита, шатри, водни пързалки и други атракциони. Там и входът ще бъде по-скъп. А дали за чадъра и шезлонга ще плащаме допълнително, решава всеки собственик. 

СПАСИТЕЛИТЕ

Стопаните на басейните трябва да осигурят и безопасността на плажуващите в града. Всеки един от басейните трябва да е достатъчно добре обезопасен, както и да има информация за дълбочината в отделните зони.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.