„Той завинаги ще остане в сърцата ни и като незаменим ръководител, но и като сърдечен приятел", написаха колегите му

„На 1 юли завинаги ни напусна дългогодишният директор на Националния исторически музей, колега и приятел Божидар Димитров. От този свят внезапно си отиде изключителен учен, историк, преподавател, ръководител, публицист, който завинаги ще остане в научната и културната памет на България”.

Това написаха в писмо до медиите от ръководството на Националния исторически музей (НИМ).

Почина проф. Божидар Димитров

„Имахме изключителния шанс и привилегията да работим години наред под ръководството на този уважаван и много продуктивен учен, който бе отдаден всецяло на любимата си история и на своя музей. С професионалната си упоритост и находчивост той участва активно в създаването, в укрепването и в утвърждаването на НИМ като най-представителната и най-авторитетната музейна институция в България”, посочват още от НИМ.

„Той живя някак забързано, енергично, спонтанно, но и целенасочено, като внесе в културната съкровищница на България десетки забележителни научни и научно-популярни книги и сборници, стотици студии, монографии, статии. Той бе любим автор, телевизионен водещ и откровен събеседник на малки и големи, на хора от всички социални слоеве и с различни професии. Една от най-отчетливите причини за това бе неговото безгранично, почти неистово родолюбие, неговия живителен и утвърждаващ национализъм, неговата силна и изстрадана любов към българите”, казват още колегите на Божидар Димитров. 

Рашидов за Божидар Димитров: Отиде си една малка планета от Космоса

„Той завинаги ще остане в сърцата ни и като незаменим ръководител, но и като сърдечен колега и приятел, на когото винаги можеше да се разчита в тежки моменти”, пишат от НИМ.

Поклонението пред професор Димитров ще бъде на 4 юли от 10.00 до 16.00 часа в "Слънчевата зала" в Националния исторически музей.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.