За кои автомобили ще важат новите правила?

Регистрационните табели на автомобилите вече да не започват с букви, а да са само комбинации от цифри. Това предвиждат законови промени, подготвяни от Министерството на транспорта.

Местят регистрацията на коли от КАТ в транспортното министерство

Според готвените промени регистрационните табели вече няма да започват с буква, която да указва от коя област е автомобила, а ще представляват произволна комбинация от букви и цифри. По този начин автомобилите ще могат да бъдат регистрирани от всяка точка на страната и се предполага, че опашките за регистрации пред КАТ ще спрат.

За регистрация на автомобил обикновено се чака дълго. В Благоевград заветният регистрационен номер шофьорите получават след часове, а понякога и след дни стоене на опашка. 

1500 лева за избор на регистрационен номер на колата

За да се справят с подобни опашки, от Министерството на транспорта предвиждат да бъдат открити частни лицензирани пунктове – по няколко в град, като те ще бъдат контролирани от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Таксата в тези частни пунктове ще бъде определена от държавата.

С премахването на регионалния принцип в номерата ще се позволи на шофьорите да регистрират колите си във всяка точка на страната, без да се ограничават до града, в който живеят.

За какви неизправности ще спират колите от движение? (ВИДЕО)

Автомобилите, които веднъж вече са регистрирани в страната, няма да сменят регистрационните си табели.

Предвижда се да бъде въведен и един талон, който да обедини сега съществуващите малък и голям талон. Новият стикер ще е с чип и ще носи цялата информация за автомобила. Ако промените бъдат приети, ще влязат в сила след около година.

До месец пък при годишния технически преглед на автомобилите няма да се изисква хартиен документ за платен данък. Изрядността на шофьорите към бюджета ще се проверява по електронен път.

Репортер: Антон Чавдаров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.