72-годишната Пенка Манева изплашена им дала 13 000 лева

Телефонна измама със заплахи за убийство и тормоз. Възрастна жена от село Джулюница даде всичките си спестявания - над 13 000 лева, на мошеници, заплашвали живота й.

72-годишната Пенка Манева е пенсиониран счетоводител. Цял живот е работила с пари и не вярва, че и се е случило и това - да стане жертва на телефонни измамници. Всичко започва преди седмица, когато домашният й телефон звъни.

Прокуратурата: „Ало” измамници са накарали жена да занесе парите в Румъния

„„Обажда се началникът на полицията в Стражица. Заплашвана ли сте досега?”. Казвам – „Не”. „Не, ама ви има в списъка и в най-скоро време, следобед ще бъдете заплашена. Ако някой ви заплашва, се обадете на номер 6144”. И аз повярвах, като един нормален човек, че са от полицията. Откъде ще ми знаят името и фамилията?”, разказва Пенка Манева.

Схемата, в която попада възрастната жена, е последната и най- прилагана – съдействие за разкриване именно на телефонна измама. Мнимият полицай подготвя жертвата за следващото обаждане… и то не закъснява.

„И звънна домашния телефон и започнаха да ме обиждат с лоши думи. „Ще дойда, ще те нарежа, ще те изнасиля”. Поискаха 60 000 лв.”, разказва Манева.

Следващото обаждане е отново от мнимия полицай, спечелил доверието на жената, който я убеждава да сложи парите си за примамка.

„Спокойно, г-жа. Ангажирали сме цялата полиция в Стражица. Изпратили сме цивилни момчета – 10-15 в Джулюница. Улицата ви се наблюдава. Колко пари имате?”, попитал мнимият полицай. „Имам 10-тина - 12 хиляди, стари хора сме, ниви щяхме да купуваме”, обяснила Пенка Манева.

Измамникът я убедил да остави парите на определено място, а полицаи щели да ги заловят в момента на взимането.

СЛЕД РЕКОРДНАТА "АЛО" ИЗМАМА: Защо хората все още се подлъгват?

И така Пенка Манева оставя в сеното всичките спестявания на семейството – 13 хиляди лева и 500 паунда. Малко по-късно комуникацията с жената е прекратена и тя разбира, че е измамена.

„Така, наречената „полицейска акция”, както самите бургуджии я наричат. Но, в случая, по-характерно е, че при тази полицейска измама, лицата са избрали този принцип – на доброто и лошото ченге”, коментира Мариян Лонгинов – началник-сектор „Криминална полиция” – Горна Оряховица.

Няколко дни по-късно, криминалисти от Горна Оряховица тръгват по следите и на мулето – пренесло парите, както и на мошеника, ръководил измамата.

„В близост до дома на жената, която си е дала парите, е имало мъж и жена. На доста хора от селото им е направило впечатление, че мъжът говори по телефона си. Абсолютно пасва на профила на мулето, тъй като, когато отива към адрес, тъй като не е от това населено място, няма как да бъде ориентиран и му е необходимо повече време за разговори, за да бъде упътен точно, къде да вземе парите”, обясни Лонгинов.

Така, чрез мулето полицията стига и до мозъка на измамата, който също е заловен – съденият за телефонни измами Димитър по прякор Мея от Павликени.

Следствен експеримент с мулето – Николай разкрива схемата на измамата, в която е участвала и жена.

„Българинът, традиционно му е заложено да помага. Така е от народопсихологията. Възрастните хора се лъжат лесно – като малките деца. Първоначално, като ги подведат, че помагат, че ги грози нещо лошо и че могат да помогнат на себе си и полицията – по-нататък манипулирането е много лесно”, обясни Лонгинов.

Задържаните за измамата са върнали парите. Направили са самопризнания и остават в ареста.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.