"Чужденците, които идват у нас, нямат представа от българските планини", обясни планински спасител

Спасителна акция в Рила. 17-годишен белгийски турист получи хипертонична криза. Екип на Планинската група-Благоевград спаси момчето, изкачило се с група на 900 метра над Рилския манастир, където му прилошало. Той е откаран в болница, където е установено че няма усложнения и състоянието му е добро. Младежът вече е изписан.

Добро е състоянието на белгиеца, който беше изоставен от групата си в Рила

„Повечето ни акции се случват предимно с чужденци точно на тази пътека. Денивелацията е много висока. Маршрутът е непосилен за повечето туристи, които идват в България”, обясни в "Здравей, България" Георги Ботев, началник на Планинската спасителна служба в Благоевград.

„Самата акция се организира много бързо. За пореден път момчетата се справиха много добре”, допълни Ботев.

В РИЛА: Спасителна акция за 17-годишен белгийски турист (ВИДЕО)

„Установено е, че групата е от студенти, които не са спортисти и нямат достатъчно физическа подготовка за този маршрут. Те са гонили време, което е довело до бърза умора. Предполагаме, че момчето е имало здравословни проблеми преди това. Височината и умората са си казали думата”, каза още началникът на спасителната служба.

По думите му чужденците, които идват у нас, нямат представа от българските планини и от променливите условия там, а предпоставките за подхлъзвания и травми са големи.

Репортер: Антон Чавдаров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.