В схемата се замесва и името на NOVA

Популярни личности -  жертви на нова измама в интернет. В схемата се замесва и името на NOVA. Злоупотребата е с цел печалба от продажба на козметични продукти, рекламирани от известни лица без те да подозират това. 

За измамата сигнализира актрисата Теодора Духовникова в социалните мрежи. От познати разбира, че сайт разпространява фалшиво интервю от нейно гостуване в предаването „Събуди се”. В него актрисата препоръчва на феновете си нова козметична процедура за подмладяване.

„Това е изключително вредно, то е много опасно. Ние не знаем за какво става дума, има сметки, за които хората да си дават парите. Ние не знаем това нещо как се отразява на здравето”, заяви Теодора Духовникова.

Замесиха главния прокурор в телефонна измама, отмъкнаха 20 000 лева

За часове публикацията  успява да достигне до много хора.

„Започнах да получавам стотици обаждания, хора ми пишеха. Някои бяха много добронамерени, казваха: „Да знаете, че се спекулира с вашето име". Други бяха шокирани: „Как е възможно да участвате в подобно нещо?". Други си бяха повярвали и директно са започнали да изпращат пари по някакви сметки”, обясни Диховникова. 

В рекламно лице на козметичен продукт без да знае се превръща и Ани Салич.

„Много хора ме спираха по улиците извън това, че мои познати ми пишат и ме питат: „Това ли е тайната? Наистина ли този крем е толкова чудесен?”. В един момент разбрах, че някой от мое име продава един продукт, който може да е опасен - да е с живак, може да продава дори отрова. Те се позовават на конкретни медицински показатели, поставят имена, ето и моето лице е тук. И продават един продукт с домейн, който, оказва се, е регистриран в Панама”, обясни Ани Салич.

В практиката си адвокатът Милан Зарев е помогнал на стотици известни личности, станали жертва на фалшиви новини, да потърсят правата си. Питаме го кой носи отговорност в подобни случаи.

„Когато търсим гражданска отговорност, то тогава отговорността може да се носи както от юридическо, така и от физическо лице, в зависимост кой носи  редакционната отговорност за съответната публикация”, обясни адвокат Милан Зарев.

В закона обаче все още имало пропуски.

„Можем да търсим още по-добра дефиниция на това що е невярна информация и разгласяване на невярна информация. Но трябва много внимателно да се съобразим с това, че основната функция на медиите е да осведомяват и информират. Всяко прекаляване във формулировките и детайлизирането им може да доведе до цензура”, обясни адвокат Зарев.  

Актрисата Теодора Духовникова вече е подала сигнал до полицията. По случая тече разследване на ГДБОП.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.