Отложиха делото за промяна на мярката за неотклонение на бившата кметица на "Младост"

Специализираният наказателен съд (СНС) отложи делото за разглеждане на изменение на мярка за неотклонение на отстранената от поста си кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева. Тя, бившата й заместничка Биляна Петрова и ексрайонният кмет Петко Дюлгеров са обвинени за получаване на подкуп в особено големи размери - тежък случай, извършен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение.

Прокуратурата публикува обвинителния акт срещу Иванчева

Защитата на Иванчева настоя постановеното наказание „задържане под стража" да бъде заменено с по-леко. Повод за искането е здравословното състояние на Иванчева, което според адвоката й Димитър Марковски "не е никак леко", съобщава БГНЕС.

Преди началото на съдебното заседание отстраненият кмет говори пред медиите и каза, че условията в ареста са "незаконни", защото задържаните стоят по 23 часа на аварийно осветление, което е забранено с наредба. Иванчева добави, че единият час, в който са навън, прекарват в бетон и ограждения, които според нея влияят на психиката на подсъдимите.

Иванчева каза, че води непрекъсната борба и за това колко минути може да прекара в банята. Непрекъснато подавала жалби, за да отстоява правата си непрекъснато пуска жалби.

Тя подчерта още, че вече се чувства спокойна, защото делото е в съдебна фаза и изрази надежда, че с включването на съдия Хинов, процесът ще бъде независим и справедлив. Според Иванчева материалите били цели 30 тома, а дадените от съда 10 дни за запознаване със съдържанието на документите е недостатъчно.

В ПОДКРЕПА НА ИВАНЧЕВА: Протестиращи се събраха пред МС (СНИМКИ)

Г-н Ваклин и г-н Дюлгеров в своите срещи сами са договаряли процентите си, сами са определяли сумите и никъде няма, където да съм искала, поискала и получила суми. Вече видяха, че и в СРС-тата има доказателства в наша полза“, заяви Иванчева.

На въпрос дали е склонна да сключи споразумение с прокуратурата, тя каза, че ще се бори до край, за да докаже невинността си.

Въпреки че отказа да промени мярката й за неотклонение, съдът допусна изготвянето на комплексни експертизи от онколог, психиатър и съдебен лекар, които да извършат съвместен преглед на Иванчева в рамките на една седмица. Това поиска защитата й с мотивът, че отстранената кметица страда от тежко онкологично заболяване – аденом на хипофизната жлеза. Преди влизането й в ареста й било назначено и лечение, а престоят зад решетките вероятно е довел до влошаване на здравословното и психическото й състояние.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.