Президентски указ "спъна" избора на новите министри, единият се отказа

Президентски указ спъна гласуването на тримата нови министри в парламента. А още преди да бъде гласуван, един от тримата номинирани - Александър Манолев, отказа да оглави транспортното министерство.

Денят започна с очакване – за гласуване на министерските оставки и на новите министри, но бързо попарено. Причината - Младен Маринов, който е номиниран за вътрешен министър, трябва да бъде освободен с указ на празидента от сегашния си пост - главен секретар на МВР. Указ обаче няма.

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ: Парламентът отложи гласуването на министерските рокади

А няколко часа по-късно номинираният за транспортен министър Александър Манолев се отказа от поста с мотива, че срещу него се извършвала атака от съшити обвинения и провокации от група лица. Манолев не каза кои са лицата.

Въпреки очакването за дебат, липсата на указ от президента, спъна процедурата в парламента.

„Когато дойде указът на президентът, точката ще бъде внесена в зала и разгледана”, обясни председателят на парламента Цвета Караянчева. 

С тази новина започнаха и политическите коментари – защо държавният глава не е освободил Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

Президентството: Радев още не е подписал искането за освобождаване на Маринов

„Вчера му звънях, за да го попитам кога има намерение да подпише документа. Останах с впечатлението, че до края на деня ще го имаме”, заяви Цвета Караянчева.  

„Определено бяхме изненадани от парламентарната група, но това се дължи явно на лошата комуникация между президентската институция и администрацията на МС”, заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

„Разбрах, че пътува, но пътуването не би трябвало да попречи…Надявам се, че президентът не иска да предизвика правителствена криза по този начин”, каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ пък отношенията между институциите не са на нужното ниво.

Регионалният министър в оставка също заяви, че е пристигнал в парламента с други очаквания за деня. „Не е приятна ситуацията от наша гледна точка. Бяхме настроени по друг повод да присъстваме, но продължаваме с работата, коментира Николай Нанков.

В момента държавния глава е на посещение в Рига, за среща с европейски президенти. Очаква се той да се завърне у нас утре вечер.

В отговор на въпрос на NOVA от президентството заявяват, че документът на МС с искане за освобождаване на Младен Маринов е заведен в администрацията на президента малко след 11:30 в сряда. И уточняват, че не може да се очаква от държавния глава да взима кадрови решения под натиск, още повече, когато те касаят националната сигурност на страната.

Александър Манолев не иска да е министър на транспорта (ВИДЕО)

Няколко часа след провалилата се процедура по гласуване на министерските оставки, номинираният за нов транспортен министър се отказа.

 „Причината за това е координираната атака, която се провежда срещу мен от една определена група. Със скалъпени твърдения. И без никакви доказателства”, коментира Александър Манолев.

Според Манолев  атаката била не само към него, но и към кабинета Борисов 3.

„Явно обаче някой се притеснява от реформите, от политиката, която бих провеждал в Министерството на транспорта. Днес имахме много мъжки разговор с премиера и с нашия ресорен вицепремиер Валери Симеонов. Явно е каква щета се цели да се нанесе и не мога да го допусна”, допълни зам.-транспортният министър.

Очаква се следващият понеделник на поредния коалиционен съвет, правителството да обсъди коя ще е следващата номинация за наследник на Ивайло Московски.

Кога държавният глава ще подпише указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР тепърва ще следим. Това, което обаче със сигурност знаем, е че Конституцията не предвижда срок за подписване на указа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.