Бившите енергийни министри обясниха провала на проекта с изискванията на Европейската комисия

Сдържана реакция на българските институции след изявлението на руския президент Владимир Путин, който посочи България като, цитирам, "пример за слабост" заради отказа й от Южен поток. У нас обвиненията за натиск бяха отхвърлени.

Умерената българска реакция дойде, след като снощи на пресконференция с австрийския канцлер, Путин  коментира бъдещето на газопровода „Северен Поток – 2” и посъветва европейските лидери да не тръгват по пътя на Южен Поток.

„Под влияние на външен натиск, България се отказа от Южен поток. Сега те съжаляват и искат да получат нашия газ чрез "Турски поток". Не ми се иска цяла Европа да изглежда като България - да прояви такава слабост и да е неспособна да защити своите национални интереси”, заяви Владимир Путин.

В отговор Българското енергийно министерство заяви, че страната ни води  политика да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа. В позицията се припомнят и водените от премиера Борисов разговори в Москва за търговия на руски природен газ през газовия хъб „Балкан“.

НОВ УПРЕК КЪМ БЪЛГАРИЯ: Путин с остри думи заради "Южен поток"

Бившите енергийни министри Делян Добрев и Драгомир Стойнев отричат да са работили под натиск по проекта „Южен поток”, но не отричат проблемите, с които се сблъска реализацията на проекта.

„Не мога да коментирам казаното от Путин. Знаете при какви обстоятелства проектът беше спрян. Ние имахме критики по начинът, по който той се структурираше още по времето на кабинета Орешарски. Имаше проблеми в комуникацията с ЕК по отношение на този проект”, коментира Делян Добрев, който се е депутат от ГЕРБ. 

Еврокомисията подкрепя България за регионален газов хъб

 „По наше време не е имало никакъв натиск, нещо повече. Ние имахме пълната готовност за изграждане на този проект. Моето мнение, е че спирането на „Южен поток” се дължи на процесите, които бяха тогава в Европа”, каза и Драгомир Стойнев от БСП.  

Въпреки различните позиции, енергийното ни министерство заявява, че българското правителство води последователна политика за гарантиране на енергийната сигурност на страната.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

Редактор: Елена Димитрова