В момента тече процедура по освидетелстването на арестувания за това дали има психическо заболяване

Четири дни след убийството на журналистката Виктория Маринова, предполагаемият извършител е задържан в Германия. Това е 21-годишният Северин Красимиров от Русе.

До момента той не е разпитван от български следовател, полицай, или прокурор, обяви вътрешният министър Младен Маринов. Според него сега тече процедура по освидетелстването на арестувания за това дали има психическо заболяване.

От полицията в Германия обясниха, че цялата процедура по връщането на заподозрения у нас, може да продължи максимално 40 дни.

СНИМКИ НА СЕВЕРИН ВИЖТЕ ТУК

Вчера към 20:15 часа арестувахме 20-годишен български гражданин в град Щадe. Той е заподозрян за убийството на българската журналистка”, заяви Фредо де Врийс, директор на Службата за криминални разследвания в Долна Саксония.

„Сътрудничеството между всички власти, свързани с европейската заповед за арест, се оказа успешно. Не само полицията тук в Долна Саксония, полицията в град Люнебург, в Щадe, но и разследващите и спецчастите на федералната служба  - всички те си сътрудничиха много професионално. Ние непрекъснато обменяме информация. Искам да спомена и федералната служба за криминални разследвания на Германия, която ми даде важни насоки след контакти с властите в София”, заяви Врийс.

Молбата за екстрадиция е автоматично свързана с европейската заповед за арест. Това означава, че заподозреният се явява пред регионалния съд в Щадe тази сутрин и там ще решат дали са необходими допълнителни съдебни ходове за екстрадицията. Подобна процедура може да отнеме до 40 дни. Но предполагам, че българските власти ще настояват за екстрадиция", заяви Врийс.

Кой е задържаният за убийството на Виктория Маринова? (ВИДЕО+СНИМКИ)

У нас на Северин Красимиров са му повдигнати задочно две обвинения – за изнасилване и за убийство, извършено с особена жестокост. Според разследващите, нападението не е било планирано, а спонтанно. Целта е била сексуално посегателство.

„Стигнахме до лице, което снощи беше задържано от полицията в Германия – Северин Надеждов Красимиров, роден 1997 г. в Русе”, обяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Младен Маринов. „Има криминална регистрация от 2007 година, която е за кражба на цветни метали. Част от ДНК експертизите са готови. Очакваме още доказателства”, заяви още Маринов.

Службите не изключвали нито една версия за мотива за престъплението - нито личната, нито професионалната. Според прокуратурата убийството по-скоро не е планирано.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че самото посегателство и телесните наранявания, които са причинени и са станали причина за смъртта й, са изключително брутални и тежки по своя характер.

„Данните показват, че в предходните часове лицето е употребило доста голямо количество алкохол", каза още главният прокурор.

Северин Красимиров е напуснал страната през „Дунав мост”, в неделя следобед.

Оттук нататък го чака процедура в германския съд, след което ще бъде върнат в България и ще му бъде повдигнато обвинение.

Службите продължават работа по случая „Виктория Маринова”.

Какъв е профилът на убиеца на Виктория? (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА БРУТАЛНОТО УБИЙСТВО И РАЗСЛЕДВАНЕТО МУ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.