Как се стигна до проверката – разказва Миролюба Бенатова

Националната болница по хематология - под лупата на медицинския одит. Здравният ДАНС ще разследва организацията на работата, лечението и хигиената в хематологията. Как се стигна до проверката – разказва Миролюба Бенатова.

Повод за нея е сигнал на близките на петима млади пациенти, починали няколко месеца, след като са минали терапия през държавната хематология. Семействата нямат забележки към лечението, но описват липса на хигиена и консумативи, лоша организация в болницата и подозрения за вътрешноболнична инфекция, довела до усложнения и в крайна сметка смърт на синовете им. 

Миролюба Бенатова се срещна със семействата на Мирослав, Кирил и Борислав месеци след загубата. В търсене на отговори дали краят е можело да бъде друг, почернените семейства пишат сигнали до всички институции и разказват своите истории.

Починалите пациенти са млади мъже между 21 и 40 години. Диагностицирани са с различни хематологични заболявания, които се повлияват от известните терапии. Лекувани са по така наречения „златен стандарт”. Повлияли са се положително от вливанията и са получили усложнения след последните фази на лечението. Момчетата са диагностицирани, лекувани и умират в рамките на по-малко от година.

Доклад на медицинския одит от последните дни установява, че болницата има организационни проблеми, които не са отстранени въпреки предишни предписания. Резултатите от проверката са при ръководството на Министерството на здравеопазването.

Отговорите на ангажираните институции - болницата и здравното ведомство, както и цялата история, разказана от близките на момчетата, гледайте тази неделя в предаването „Събуди се”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.