Д-р Емануил Найденов спаси пациентка със злокачествен мозъчен тумор

Международно признание за българската неврохирургия. Един от най-добрите ни специалисти спаси пациентка със злокачествен мозъчен тумор. Д-р Емануил Найденов разработва заедно с лекари от Германия лечение на рака на мозъка с имунотерапия. С други думи - ваксина срещу животозастрашаващото заболяване.

Българин с нови открития в борбата с рака

Той е повелителят на скалпела. Без да му трепне окото оперира и по 20 часа. Знае, че в ръцете му е поверен човешки живот. Един всекидневен герой.

“Ако всеки дава най-доброто от себе си на всеки малък фронт, той определено е герой и определено ще помогне за големия фронт. Тихият героизъм е най-ценен, защото не търси и не иска внимание. Аз съм просто човек и не мисля, че доктор или каквато и да е титла прави човекът човек“, сподели д-р Емануил Найденов.

Медици успешно тестваха противоракова ваксина

Той превръща чуждата болка в своя, защото е бил от другата страна. Прикован на болничното легло.

“Много тежка травма, с абсолютно обездвижване от кръста надолу. 18 дни бях в Ада, аз бях пациент на неврохирургията. И един човек в бяла престилка, за мен вълшебник, ме върна в нормално състояние. Аз осъзнах какво е човек да е здрав“, разказа докторът.

В медицината открива своя смисъл. Любопитен е да разгадава тайните на човешкия мозък. Той е един от онези, които оцеляват всеки ден, като плуват срещу течението в бурните води на родното здравеопазване. Болен организъм, който бил оперирал. За пациентите той е бяла лястовица. Търси лечение на една от най-страшните болести – тумор в мозъка. Никога не подарява надежда, там където не вижда лъч светлина. Но подарява шанс за живот там, където отчаяните виждат единствено задънена улица. На пациенти като Снежана. Лекуват я срещу микроинсулт, епилепсия, докато не се доверява на д-р Найденов. Тя е първият български пациент и третият случай в Европа, при който злокачествен мозъчен тумор е радикално отстранен и лекуван с имунотерапия.

“Това е лечение от самия пациент за самия пациент. Това е истинска, жива ваксина от имунокомпетентни клетки на пациента, които са научени да разпознават този тумор и да поддържат заболяването в ремисия“, каза д-р Найденов.

Използваха успешно имунотерапия срещу рак на маточната шийка

Повече от 70 дни след операцията заболяването не се връща при Снежана. Именно лечение чрез имунотерапия получи Нобелово отличие по медицина за 2018-а. Постиженията на американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо са в областта на имунотерапията на меланома, вид силно злокачествен тумор на кожата.

Сега Снежана не се чувства обречена, имунолози от клиника в Кьолн я лекуват безплатно, нуждае се единствено от подкрепа, за да пътува до Германия. Пътуване, което не може да плати сама. А в задъченената преди улица за Снежана идва и друга светлина. Скоро ще осинови дете. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.