Връщат пари, ако купим презервативи с рецепта от лекар

Утре е денят за борба с вируса на ХИВ и СПИН. За заболяването все още няма лечение, нито ваксина. Във Франция са измислили интересен начин да се борят с подобни заболявания, предавани и по полов път, както и с нежеланата бременност. 

Здравната система ще възстановява на потребителя 60% от сумата похарчена за закупуване на презервативи, произведени от една конкретна компания. Това обаче ще се случва единствено след представяне на рецепта, издадена от доктор или акушер. Мнозина заподозряха рекламен трик в избора на конкретния производител.

Доктор Оливие Ами, гинеколог в Париж, определя решението на здравното министерство като добър ход, тъй като практиката му показва, че в страната продължава на расте броят на заразените с ХИВ и сифилис.

Здравните специалисти са на мнение, че решението на министерството ще има двойно благоприятен ефект върху превенцията и ранната диагностика на полово предаваните заболявания, защото за да получат рецепта за безплатни презервативи, пациентите трябва да посетят специалист. Това, от една страна, ще повиши тяхната информираност, а от друга - ще позволи на медиците да следят по добре здравословното им състояние.

Специалисти изчисляват, че превенцията на полово предаваните болести с безплатни предпазни средства ще излезе доста по-икономично на здравната система. В момента годишно във Франция държавата харчи близо 2 милиарда евро и то само за лечение на ХИВ серопозитивни пациенти.

По неофициални данни носителите на ХИВ вируса във Франция са около 155 000, а новите случаи на година са 6000. Целта на правителството е да сведе до нула инфекциите с човешкия имунодефицитен вирус до 2030 година. Решението на министерството ще влезе в практическа употреба още преди края на тази година.     

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.