Ще могат ли децата да свирят вкъщи?

Новата наредба, която взе на прицел не само уличните музиканти, но и шумните съседи, скара общинските съветници и нажежи страстите в обществото. 

„Предупреждавах колегите ми много пъти, че нещата в тази наредба не са, както трябва. Най-малкото, защото за уличните музиканти си говорим, откакто бяха обществените обсъждания”, коментира в ефира на "Събуди се" общинският съветник Венци Мицов.

„През 2016 г. общината организира работна група с участието на колеги от Столичната дирекция на вътрешните работи, на пожарната. В рамките на две години тази група проведе широко обществено допитване. На базата на мнението на хората получихме над 150 страници предложения”, каза председателят на Комисията по обществен ред и сигурност Иван Илиев. Той заяви, че гражданите искат да се забрани дори свиренето на музикални инструменти в жилищните сгради.

Разрешителните за улични музиканти – мисия невъзможна?

„Текстът за уличните музиканти влиза в сила от 1 март 2019 г. Оттогава нататък може да очакваме някакви стъпки по разрешителния режим. Към момента, по тази наредба, те няма да получат разрешение, защото това не е необходимо. Разрешението се състои в това да подадат молба с искане да свирят. Сега обаче се действа по старата наредба”, допълни Илиев.

Според Мицов няма достатъчно време да се направи работна група, която да изработи правилата, за да влязат те в сила от март догодина. Мицов заяви, че самият той не е бил поканен на обсъждането на новата наредба.

НОВА НАРЕДБА ОТ ДНЕС: В кои часове не можем да вдигаме шум?

„Етажната собственост приема правилник какви дейности могат и не могат да бъдат извършвани. Когато писахме наредбата, ние се базирахме на типови жалби, т.е. - на оплаквания на жители на дадена сграда, че съседът им свири на барабани, например. Хората се оплакват и от шумните купони. Но има закон за шума с наредба за нивата на шума. Тя обаче важи за източници на шум извън домовете.  Ние, като община, сме поискали да се разшири обхватът на наредбата”, каза още Иван Илиев.

Според Мицов големият проблем е, че, за да свири един музикант в дома си през уикенда, трябва да взима разрешение от етажната собственост ден за ден. 

„След Нова година смятам да внеса текстове, които регламентират поне свиренето в събота и неделя, както и нещо, свързано с уличните музиканти. В момента децата, които свирят вкъщи, са поставени извън закона”, допълни Мицов.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

 
Редактор: Габриела Винарова