Замесено е и името на свързаната с друг подобен случай докторка

Случай на починало новородено бебе в болница доведе до спор и закани за съд. Родителите обвиняват лечебното заведение в Сливен за смъртта на детето. Замесено е и името на свързаната с друг подобен инцидент от лятото лекарка в АГ отделението в града. Преди четири месеца в същата болница почина родилката Ренета Томова. В сряда за пръв път семейството на родилката Галя Желязкова се срещна с ръководството на болницата.

„Бременността на моята съпруга се следеше постоянно. Бяхме на прегледи през няколко дни. Всичко беше наред. На 8 декември беше терминът й, а влезе в болницата на 10-и. Даже не съм разбрал кога е започнало раждането. В 11.00 ч. дойдохме на свиждане и тогава ми съобщиха, че имаме бебе и ще ми дадат информация по-късно. След известно време обаче излезе акушерката, която е израждала жена ми и каза най-ужасната новина, а именно, че детето ми е починало”, разказа в „Здравей, България” бащата Пламен Желязков. Според него става въпрос за лекарска грешка.

Спор и закани за съд между семейство на починало бебе и болница

„Раждането е било доста дълго. Още от вечерта е имала големи болки.Тя е поискала да бъде предизвикано раждане, но те са и казали, че трябва да се изчака. Д-р Пашева е използвала натиск с ръцете и лактите. Тя е натискала по корема жена ми", допълни бащата.

Директорът на МБАЛ-Сливен д-р Васислав Петров уточни, че е започната вътрешна проверка по случая.

"По данните, които имаме, засега раждането е започнало през нощта. Родилката е била със спукан околоплоден мехур. Това продължава цялата нощ. На сутринта за съжаление се установява, че има децелерация на детските тонове”, обясни д-р Петров.

Близки и приятели се прощават с починалата в Сливен родилка

Според близки на роднините това не е първият подобен случай. Директорът на болницата допълни, че е уведомил Изпълнителната агенция „Медицински одит” и проверката ще бъде извършена от София. 

„Д-р Пашева от вчера е в депресия. За нея това е много тежко изпитание. Всички, които са участвали в раждането, много съжаляват за случилото се. Д-р Пашева ще бъде в отпуска до изясняване на случая. Тя сама ми каза, че ще си подаде документите за напускане”, каза д-р Петров.

Роднините на починалото момиченце са категорични, че ще подадат жалба в прокуратурата в Сливен, за да се установят виновниците.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.