Кметът е изпратил ултиматум на пострадалите – парите или дограмата

Нов скандал след трагедията в Хитрино. Кметът на общината поиска пострадали след взрива жители да връщат пари за ремонти. Причината: първо на полуразрушените им къщи е сложена нова дограма, а след това къщите са съборени, за да се построят нови. Решения, взимани от различни комисии към общината.

Ето и конкретен случай - мъж от Хитрино трябва да върне дограмата или да плати 3 406 лева. 
Това при условие, че той никога не е бил уведомяван, че е длъжен да пази и съхранява дограмата. А домът му е съборен преди повече от година. 

В разследване на Нова преди година ви показахме как на полуразрушени къщи в Хитрино е слагана дограма, след това къщите са съборени, а дограмата, платена с държавни пари – изхвърлена, защото никой не е знаел, че трябва да я пази.

Сега кметът е изпратил ултиматум на пострадалите – парите или дограмата. Един от хората, получили такова уведомление е Турхан Хасан. Искането към него 11 квадрата дограма или 3400 лева. До 21 декември.

"Бях осведомен само, че трябва да си напусна къщата, да си прибера каквото има вътре и …даже когато са съборили къщата мен ме нямаше , бях на работа.", обяснява Турхан Хасан.

Подобно покана да се възстанови дограмата или нейната стойност е получила и Айнур Сали, която живее в съседната къща. Тя също изнесла покъщнината си и се преместила да живее в съседното село Трем. Когато се дошла до Хитрино видяла вече съборената сграда.

"Питах майсторите къде остана дограмата. Те казаха: Никой нямаше и ние я хвърлихме.", казва Айнур Сали.

Йонка Делева също дължи дограма или пари от старата си къща. На нея обаче се обадили от общината, за да й кажат, че сменените прозорци и врати трябва да се приберат. С това се заел сина й. Тя обяснява как синът й намерил друга фирма, чиито работници дошли, свалили дограмата, обадили се в съвета и питали къде да я оставят. Отговорили им: "Където намерите място, сложете я ." Йонка и сйънът й казали на работниците да я сложат под сайванта. Мислели, че е изпълнено. В един момент разбрали, че я няма.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил твърди, че се касае за 4 подобни случая, а общата сума е около 8 хиляди лева. Това че собствениците не са били известени да запазят дограмата, кметът отчита като недоглеждане от страна на администрацията.

"Би трябвало и те да бъдат заинтересовани в опазването на тази дограма. Ето в последствие излиза, че е двойно финансиране. И ние искаме или сумата, или дограмата да се възстанови, защото това е виждането и на фонд "Социална закрила", коментира кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.