От 1 януари 2019 г. специални ТОЛ полицаи ще следят за таксуването на шофьорите

Електронните винетки за догодина вече са на пазара. От 14:00 часа започна продажбата им. Винетките влизат в сила от 1 януари 2019 г. А в цялата страна ще бъдат поставени 500 терминала за купуването им.

Какви ще са ползите от електронните винетки?

„Тези терминали ще бъдат поставени предимно на бензиностанциите, по протежение на пътната мрежа, както и на граничните контролно-пропускателните пунктове”, заяви Антон Антонов, директор на Националното тол управление – АПИ.

Купуването на електронна винетка  чрез терминал започва с въвеждането на номера на автомобила, а след това на държавата, от която е. След това се въвежда срокът, за който е нужна. Преди да платим, излиза цялата информация, която сме въвели. Ако всичко е наред, плащаме. Това може да стане с дебитна или кредитна карта. Терминалите ще работят на 8 езика.

Не е нужно да пазим бележките, поясни Олег Асенов от АПИ.

Автомобилите над 3,5 т ще могат предварително да плащат тол такса за заявен маршрут

Същите правила ще важат и ако купим винетка през електронния сайт или приложението за мобилен телефон.  Всички шофьори, които имат валидни винетки след 1 януари 2019 година, трябва да знаят, че подмяната на хартиена винетка с електронна не е задължителна, но е препоръчителна.

„Има 2 варианта за тях. Единият е през нашия сайт bgtoll.bg, където могат да влязат и да я преобразуват от хартиена в електронна. Другият вариант е просто да си карат с хартиената, няма да подлежат на санкция”, обясни още Олег Асенов.

А за валидността на новите винетки ще следи тол контрол. 105-те специално оборудвани с камери автомобили вече са готови.

„Целта е от 1 януари те вече да са на терен”, поясни Антон Антонов.

За шофьорите, които бъдат хванати без закупена винетка, се въвежда компенсаторна такса. С нея те ще могат да  продължат да се движат, но само в рамките на същия ден. За леките автомобили тя е 70 лева, за тези до 12 тона - 125 лева, а за над 12 тона - 175 лева. Глобата за шофьори, които откажат да платят тази такса, ще е 300 лева.

Репортери: Глория Николова, Мия Димитрова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.