Според директора на МБАЛ "Св. Екатерина" сме закъснели много със строежа й

Всички сме съгласни, че трябва да има национална педиатрична болница, закъсняхме много. Сградата, за която става дума и която е в района на Александровска болница, е проектирана за детска болница”, коментира в „Здравей, България” директорът на МБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Започва изграждането на многопрофилна педиатрична болница

По думите му първото, което трябва да се направи, е от конструктивна гледна точка да се разбере дали железобетонът, който стои толкова време, все още е годен, за да се продължат строителните работи. След това трябва да се извърши препроектиране и строежът да се довърши. Според Генчо Начев това ще отнеме поне две години и ще са необходими повече от 20 милиона лева.

Според него причината да няма такава болница е липсата на достатъчно силно лоби и последователност в действията.

КАМЕРИ В ИНВАЗИВНИТЕ КАРДИОЛОГИИ: Видеонаблюдение ще следи за фиктивни пациенти и процедури

По отношение поставянето на камери в операционните и дали те ще спрат злоупотребите, проф. Начев коментира, че те се слагат по-скоро с охранителна цел, а не толкова да се следят пациентите. По думите му това не е пътят за ефективен контрол и винаги могат да се заобиколят.

Проф. Генчо Начев коментира и това какви рискове има за здравето ни при минусови температури.

15 ГРАДУСА РАЗЛИКА: Как капризите на времето объркват здравето ни?

„При излагане на ниски температури първото, което се получава, е спазъм на артериите. Затова и изстиват ръцете и краката. По същия начин се получава с кръвоснабдяването на сърцето. Затова хора, които имат сърдечни проблеми, трябва да избягват излизането при много ниски температури, или ако излязат, да се облекат добре. Не трябва обаче да се всява паника у хората, защото не се увеличава броят на смъртните случаи през студените месеци”, коментира директорът на болница „Св. Екатерина”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.