Лекарите изрично предупреждават да не се самолекуваме

Грипната епидемия се разраства. В три области децата от днес и от утре няма да ходят на училище. Щамът, който преобладава, се изразява с висока температура и болки в мускулите. Лекарите изрично предупреждават - не се самолекувайте а още при първите симптоми потърсим специалист.

В няколко области в страната е обявена грипна епидемия

Най-висока е заболеваемостта в Шумен, Стара Загора и Бургас, където вече е обявена епидемия. В Силистра пък се взимат предепидемични мерки заради трайния ръст в заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип.

В София още от сутринта десетки хора чакаха за преглед пред лекарските кабинети.

През последните дни доктор Гергана Николова забелязва, че болните от грип са се увеличи.

„Телефоните звънят непрекъснато с хора, които чакат да бъдат прегледани и чиито деца са с температура”, обясни д-р Николова.

Грипът се развива бързо и не бива да се подценява.

„При грипа е характерно това, че температурата се покачва бързо, рязко, при добро здраве, достига стойности около 38.5/39 градуса, с болка по мускулите, ставите, боли ни всяка костица”, обяснява д-р Гергана Николова.

От 16-ти до 18-ти януари е обявена грипна ваканция във всички 118 училища в област Стара Загора.

„От 13 проби имаме изолирани 6 грипни щама. Еднакви са грипните щамове - А H3N2”, обясни Таня Перчемлиева от РЗИ.

Грипна епидемия е обявена от днес и в Шумен.Там  резултатите през последната седмица показват, че на всеки 10 000 жители, заболели от грип са над 244 души. Грипният щам отново е - А. В Шумен обаче грипна ваканция за учениците все още не е обявена.

А ако имате вече симптоми на грип, самолечението не помага. То може само да доведе до усложнения.  Съветите са да потърсите лекарска помощ веднага. А в период на грипни епидемии може да вземате имуностимулатори, но отново по лекарско предписание.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.