Това се казва в официално съобщение на организацията

Световната здравна организация (СЗО) разследва свои служители за неправомерно поведение. Това се казва в официално съобщение на организацията, цитирано от БГНЕС. С това беше потвърдена публикация в Асошейтед прес, в която се твърди, че има подадени жалби за „расизъм, сексизъм и корупция".

Става дума за "анонимни твърдения, циркулиращи вътре в организацията", гласи изявлението. Шефът на СЗО обсъдил въпроса със служителите и подчертал, че организацията проявява "нулева толерантност към неподходящо поведение и всякакъв вид дискриминация".

18-месечна присъда за расизъм получи италиански депутат

Според информациите служителите от африканските държави се оплаквали от "системна расова дискриминация". Имало жалби и за неправомерно изразходване на средствата, отпуснати на борба с вируса Ебола в Конго.

Миналата година британският вестник Guardian публикува статия, в която съобщи за случаи на сексуален тормоз в организациите на ООН по света и подчерта, че ръководството на световната организация не обръща достатъчно внимание на този проблем.

Веднага след това секретариатът на ООН заяви, че е наясно с проблема с неправомерното поведение на персонала на организацията и не си затваря очите за него.

От февруари миналата година ООН има гореща линия за жалби.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.