Тръмп и Ким Чен-ун не успяха да се договорят

Провал на дългоочакваната среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Двамата лдери не успяха да постигнат споразумение за освобождаване на Корейския полуостров от ядрени оръжия. Срещата приключи по-рано от предвиденото и без подписване на обща декларация. 

Вторият ден от срещата на върха в Ханой започна с голяма доза оптимизъм. И Тръмп, и Ким Чен-ун изразиха надежда, че ще бъде постигнат напредък в започналото миналата година затопляне на отношенията.

ИСТОРИЧЕСКО РЪКОСТИСКАНЕ: Доналд Тръмп и Ким Чен-ун отново пишат история във Виетнам (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Те поискаха санкциите да бъдат премахнати изцяло, но ние нямаше как до го направим. Те имаха желание да премахнат ядрените оръжия в голяма част от областите, за които настоявахме, но нямаше как да вдигнем всички санкции в замяна", заяви Тръмп. И увери, че Пхенян няма да възобновява ядрените опити, а диалогът ще продължи. Каза обаче, че засега не се планира трета среща на ниво държавни лидери.След разговор на четири очи, преговорите продължиха в разширен формат. За всеобща изненада, срещата на двамата лидери приключи по-рано от предвиденото. Празна остана и масата, подготвена за работния обяд, а пресконференцията на Тръмп беше изтеглена с два часа по-рано. Основна пречка за постигането на сделка се оказало поисканото от Пхенян вдигане на санкциите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.