Премиерът е поканил на среща в понеделник патриарха и главния мюфтия

Министър председателят Бойко Борисов е поканил в понеделник патриарха и главния мюфтия на среща. Това съобщи той по време на осмата политическа академия на Жени ГЕРБ във Велико Търново. 

Премиерът посочи, че му е неприятно да чува упреци от партньорите в управлението във връзка с промените в Закона за вероизповеданията, които предвиждат опрощаване на дълговете на вероизповеданията и подчерта, че с темата етническа толерантност ГЕРБ никога няма да направи компромис. 

Пред участниците във форума той припомни събитията по време на Възродителния процес, в който е участвал като командир на батальон. "Такава мъка, такъв ужас, повече никога няма да допусна, докато от мен зависи нещо", отбеляза Борисов. Той допълни, че тогава е видял с очите си как българи с различна религия се гледат и искат да се убиват и че виновни за тази ситуация са били комунистите.

Борисов каза, че не е правилно чужди държави да плащат на българските проповедници.

"Българските граждани, дали са християни, или мюсюлмани, когато отидат в храма, слушат, чуват и вярват, че там е мястото, където трябва да се пресече радикалният ислям или друго влияние", каза той. 

Министър-председателят отхвърли обвиненията за договорка с ДПС и припомни, че в ГЕРБ членуват десетки хиляди мюсюлмани. Той беше категоричен, че ако има договорка, то договорката е между българските християни и мюсюлмани в партия ГЕРБ, за да има равнопоставеност, нормален религиозен живот, обучение с ясно финансиране. 

Пред участниците в политическата академия Борисов очерта приоритетите на ГЕРБ във външната политика, в инфраструктурата и енергетиката.

А в Пловдив лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев прогнозира, че победа на БСП срещу ГЕРБ на изборите за ЕП може да доведе до предсрочни парламентарни избори. Той призова още БСП бързо да номинира кандидатите за евродепутати. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.