Актьорът се похвали с новата си длъжност в елитна школа в Лос Анджелис

В третия ден след официалното откриване на „София филм фест” актьорът Димитър Маринов представи лентата с негово участие, отличена с „Оскар“ за най-добър филм – „Зелената книга”. Във филма българинът си партнира с номинирания за най-престижния кино приз Виго Мортенсен и носителя на „Оскар“ Махершала Али. Лентата е „вдъхновена от истинското приятелство“, което успява да преодолее расизма и класовото разделение. Действието се развива в периода на сегрегацията в САЩ през началото на 60-те години на миналия век. Димитър Маринов влиза в ролята на руския челист Олег.

СНИМКИ ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА "ЗЕЛЕНАТА КНИГА" В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

„Тук съм за да ви дам този момент, в който вие да се гордеете не с мен, а с това през което съм минал. Ако не бях минал през всичко в България, нямаше да съм това, което съм. Вярвайте - не съм взел и един час урок по актьорско майсторство в САЩ. Не исках да убият българското в мен”, каза Маринов преди началото на прожекцията на „Зелената книга”.

Актьорът се похвали, че тази сутрин е разбрал, че става главен преподавател в елитна актьорска школа в Лос Анджелис.

"Написал съм 12 реплики на българси и нито един студент няма да мине изпит, без да ги е научил", каза още Маринов.

Димитър Маринов - актьорът, който излезе с българското знаме на сцената на "Оскарите"

Филмът е създаден по действителен случай. Дон Шърли е ямайско-американски класически и джаз пианист и композитор. Още на 9-годишна възраст той получава покана да учи в Ленинградската консерватория. През 1945 г. свири с Бостънската филхармония, а на следваща година - и с Лондонската. Той има докторска степен по музика, психология и църковно изкуство. Говори свободно осем езика и е бил талантлив художник. През 1962 г. Шърли изнася серия концерти в южните щати, а негов шофьор е Тони Лип (Виго Мортенсен). Двамата преминават през редица премеждия, породени от отношението към Дон заради цвета на кожата му.

БЪЛГАРСКИЯТ ТРИБАГРЕНИК НА "ОСКАРИТЕ": "Зелената книга" с Димитър Маринов обявен за най-добър филм (ОБЗОР)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.