От южната ни съседка заявиха, че няма да спазват санкциите срещу вноса на петрол от Иран

В понеделник Турция заяви, че няма да спазва санкциите срещу вноса на петрол от Иран, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон ще прекрати освобождаването от ограничения на петролните клиенти на Ислямската република. Това съобщи БГНЕС.

"Не приемаме едностранно въвеждане на санкции и налагания по въпроса как ще установим отношения с нашите съседи", заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Белият дом предприема мерки за премахване на иранския петрол от пазара

Междувременно стана известно, че Ирак е готов да увеличи износа на петрол с 250 000 барела дневно, за да компенсира всякакви недостатъци, след като влизането в сила на санкциите на САЩ за износ на ирански петрол.

През миналата година САЩ възстановиха строгите санкции срещу иранския енергиен сектор, но предоставиха на шестмесечни откази от претенции към определени държави да продължат вноса на петролни продукти от Техеран. Тези освобождавания ще приключат в началото на май, съобщи Белият дом в понеделник.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Саудитска Арабия и други членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще „довършат“ разликата в доставките на петрол. Ирак, вторият по големина производител в петролния картела, има капацитета да увеличи износа на суров петрол, заяви висш държавен служител пред AФП в понеделник.

Иран обяви САЩ за „държава спонсор на тероризма”

"Готови сме да изнасяме още един четвърт милион барела дневно. Нуждите на пазара ще станат по-ясни през следващите дни," каза той. Служителят не каза дали Ирак вече е обсъдил увеличението на износа на черно злато с ОПЕК или със САЩ.

Страните, които са получили свобода на внос през ноември, са Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Турция, Италия, Гърция и Тайван. Ирак получи отделен жест от Вашингтон, който би му позволил да продължи да внася ирански газ и електроенергия, което е от решаващо значение за спиране на широко разпространения недостиг на електроенергия в Ирак.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.