Владимир Путин отказа да поздрави Владимир Зеленски за резултата от изборите

Комедиен актьор, без никакъв политически опит, спечели президентските избори в Украйна. 41-годишният Владимир Зеленски, който получава 73% от гласовете, е играл президент в телевизионен сериал. А досегашният държавен глава Петро Порошенко губи във всички региони на страната, като е спечелил само подкрепата на едва 24 на сто от гласувалите украинци.

Комик, но учил за адвокат. Инфлуенсър в Instagram с 4, 2 млн. последователи. Милионер и звезда от телевизионния сериал "Слуга на народа". Новият президент обеща да рестартира преговорите с Москва, за да бъде решен конфликта в Източна Украйна. И веднага след победата очерта другия си основен приоритет:

 „Основната ни задача в момента е да върнем всички задържани граждани и заловените войници, нашите моряци. Това е нашата цел”, заяви Владимир Зеленски.

Владимир Зеленски спечели президентските избори в Украйна

Критици обаче смятат, че той е твърде неопитен, за да се изправи срещу Русия. Владимир Путин отказа да го поздрави, а премиерът Дмитрий Медведев написа във Facebook, че Зеленски трябва да покаже правилна преценка, честност и прагматизъм, за да се подобрят отношенията, влошили се драстично по времето на Петро Порошенко.

 „Искам да подчертая, за да няма съмнения. Лично аз и целият ми екип сме готови да застанем зад президента и зад всичките му решения, които са в полза на националния интерес на Украйна, които ще я доведат по-близо до Европейския съюз и НАТО”, заяви президентът на Украйно Петро Порошенк.

А Европа поздрави новия президент, но поиска той да продължи курса към Запад, като освободи Украйна от влиянието на олигарсите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.