Марсотресението е било слабо, но отчетливо

За първи път учени успяха да регистрират "марсотресение" или раздвижване на тектоничните плочи на Марс, пише БГНЕС.Националният център за космически изследвания на Франция обяви, че куполовидната сонда, наречена Сеизмичен експеримент за вътрешната структура (SEIS), е засякла трус.

Тя се намира на Марс от декември, като задачата и способностите й са да засича вибрации, предизвикани от времето, от удари на стероиди и от движения на пластовете на Марс.

Според космическата агенция SEIS е засякла "слаб, но отчетливо сеизмичен" трус. Той е бил регистриран на 6 април, като учените все още уточняват произхода му, за да са напълно сигурни в резултатите.

Надеждата е да бъдат събрани данни от активността във вътрешността на Марс, за да се разбере повече за формирането на планетата преди милиарди години. "Чакаме първото марсотресение от месеци", каза Филип Лоньон от Института по физика в Париж. А според Брус Банърд от американската космическа агенция НАСА първият засечен трус поставя началото на нова дисциплина в науката - сеизмология на Марс.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.