Коментира д-р Мирослав Ненков, бивш здравен министър

„497 са към момента регистрираните случаи. 95% от децата нямат антитела срещу морбили и срещу другите две опасни инфекциозни болести, които вървят с една тривалентна ваксина. 95% от тези заболели не са ваксинирани”. Това обясни в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

„Едно неваксинирано момиче, когато се срещне с рубеолата и роди дете с тежки увреждания, майката на това момиче какво ще й каже?”, попита д-р Ненков.

Д-р Бойко Пенков: Взети са всички предепидемични мерки за морбили

„Аутизмът не се генерира от ваксини. Това са глупости”, категоричен е д-р Ненков.

„Една от болестите, срещу която е тази тривалентна ваксина – заушка или паротит, ако момченцето се срещне с тази болест в по-голяма възраст, тя може да го лиши от поколение. Драги антиваксъри, вашите момченца може да останат стерилни заради вашето решение”, обясни още д-р Ненков.  

Персоналът на единствената детска болница у нас отново на протест

Що се отнася до протеста на педиатрите в България, д-р Ненков заяви, че НЗОК в момента се „управлява от един от най-опитните и сериозни здравни мениджъри в страната”.

„Той не може да огрее навсякъде изведнъж. Този сигнал, който колегите изпратиха, вероятно ще намери своята почва, за да бъде решен”, заяви Ненков.

Единствената детска болница у нас протестира с настояване за смяна на статута й в "Национална". Лекарите заявяват, че леглата са пълни и много често не могат да приемат деца в нужда. 

„Промяната на статута на болницата е чудесна идея. Доколкото се разбира ръководството на МЗ има идея как да се получи това нещо”, коментира Ненков. По думите му обаче такова решение ще отнеме време, не може да стане веднага.

Повече гледайте във видеото 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.