Психолог съветва да не се занимавате с виртуална комуникация и по-често да се срещате с истински приятели

Всички обичат дългите празници, но всеки път, когато приближи краят им, повече от една трета от хората са депресирани, връщайки се отново на работа. Руски психотерапевт сподели с РИА Новости съвети, които ще помогнат да се избегне отчаянието при връщането „в работен режим“ след многото празници през пролетта, съобщава БГНЕС.

„Да се върнем към работно състояние до средата на май е много по-лесно, отколкото да направим това до средата на януари: празниците са свършили, а пролетта продължава. Още повече, че лятото ще дойде много скоро, а от него мнозина очакват не само хубаво време, но и редовни почивки”, казва доктор Олкова. Веднага след празниците е добре да се планира ново пътуване - това очакване на нови перспективи бързо ще доведе човек далеч от страданието, защото ще го отдалечи от нещата, които са отминали.

ДЕПРЕСИЯ В ПОЧИВКА: Какво казваме на шефа в първите дни след празниците?

„В същото време преглеждането на описанията на приятели в социалните мрежи за уикенда трябва да се избягва”, уверен е лекарят.

Психологът съветва също така да не се занимавате с виртуална комуникация и по-често да се срещате с истински приятели: това ще добави оптимизъм и ще повиши жизнеността ви. Според нея, най-голям терапевтичен ефект имат съвместните разходки сред природата.

На работното място можете да си организирате и малка анти-стрес-профилактика - например, да отидете в лятно кафе по обяд или просто да хапнете сандвич на открито. "Това ще ви напомни, че почивка не са само празниците, а че можете да организирате малка почивка всеки ден", казва Олкова.

Стрес за човека може да бъде не само краят на пролетните почивки, но и излишъкът на положителни емоции по време на самите празници, така че експертът съветва предварително да се подготвим за тяхното завършване. "Дайте си време да спите, спокойно поставете себе си в ред," каза той. И ако никой от тези съвети не ви разсейва от меланхолията на трудовия живот - трябва да помислите за промяна на работата си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.