Всички стопанисвани плажове у нас трябва да имат водни спасители от 1 юни до 15 септември

Кризата за спасители по Черноморието продължава. В съседни страни предлагат много по-добри условия за работа. Затова концесионери на плажове използват нови възможности, за да задържат спасителите. В края на седмицата се очаква сериозен интерес към плажовете у нас заради предстоящите балове. Затова концесионерите от големите ивици ще пуснат обходни двойки спасители, за да гарантират безопасността на плажуващите.

Според Наредбите всички стопанисвани плажове у нас трябва да имат водни спасители от 1 юни до 15 септември. През зимата в Бургас БЧК е провел 4 курса, но въпреки това има недостиг на спасители.

„Отливът е голям, от гледна точка на това, че голяма част от тях излязоха в чужбина. Друга част се прехвърлиха на басейните, защото работата е по-малко”, заяви инструкторът от БЧК Васил Алексиев.

НЕВИДИМИ ОПАСНОСТИ: Морето вече взе 8 жертви

Голяма част от преминалите поредния курс за обучение за водни спасители са категорични, че  ще работят на родното Черноморие, поне това лято. На плажа в Крайморие кипи усилена подготовка за първите гости. Концесионерът е готов и със задължителния брой спасители - 13. Разказва, че  е намерил начин да ги задържи.

„Инвестирам в тяхното обучение от няколко години вече. С всеки индивидуално договарям някакъв бъдещ срок, в който да работим”, поясни концесионерът на плаж Крайморие Николай Димитров.

Въпреки че Николай е осигурил сезона със спасители смята да помогне на много от желаещите да получат добра подготовка като водни спасители на море. В края на месеца заедно със БЧК организират първия обучителен курс на море.

МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ ПО МОРЕТО: За какво да внимаваме? (ВИДЕО)

„Целият курс ще се проведе тук и се надяваме по този начин така да развием едно добра практика  и максимално ще доближим до реалните условия, които са за водно спасяване на море”, каза още той.

Репортер: Цеца Алексова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес