Те бяха задържани след като нарушиха руската държавна граница и опасно маневрираха няколко часа

Международен трибунал призова Русия да освободи "незабавно" 24-те украински моряци, арестувани миналия ноември в района на полуостров Крим. Това съобщи БГНЕС.

"Руската федерация трябва незабавно да освободи украинските войници, задържани в Керченския проток и да им позволи да се върнат в Украйна", каза съдия Джин-Хюан Пайк от Международния трибунал за морско право, който се намира в германския пристанищен град Хамбург.

В същото време в решението се отбелязва, че трибуналът не счита за необходимо да изисква от Русия да спре наказателното преследване на моряци и да се въздържа от започване на нови дела.

Порошенко на съд за държавна измяна

Русия обаче заяви, че няма да участва в изслушванията, тъй като трибуналът не е оторизиран да разглежда украински дела.

На 25 ноември два плавателни съда на украинския флот нарушиха държавната граница на Русия в Черно море и опасно маневрираха няколко часа, без да отговарят на законовите изисквания на руските власти.

Граничната охрана задържа корабите, за което трябваше да използват оръжия. Трима украински моряци бяха леко ранени. Общо на борда са били 22 моряци и двама служители на СБУ. Всички те бяха арестувани по обвинения в нарушаване на държавната граница.

Владимир Путин нарече този инцидент предварително подготвена провокация, от която Петър Порошенко се нуждае заради ниския му рейтинг при подготовката за президентските избори. В същото време държавният глава подчерта, че руските гранични служители са изпълнявали задължението си да защитават границите на страната.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.