Въпросната технология предизвикала по-големи изменения в състава на горите, отколкото климатичните промени

Учени от Пенсилванския университет заключиха, че коренните жители на Америка използвали технология за провокиране на контролирани пожари, чрез която оказвали въздействие върху растителността и обработвали по-успешно земята, съобщи БТА.

Въпросната технология предизвикала по-големи изменения в състава на горите, отколкото климатичните промени. Данните на учените сочат, че преди стотици години в региона живеели относително малко коренни жители, а нивото на горските пожари било стабилно.

Увеличаването на населението обаче съвпаднало с рязкото нарастване на пожарите. Освен това коренните жители периодично опожарявали големи горски площи в източната част на Америка.

Специалистите изследвали останки от древен цветен прашец и дървени въглища от последните 2000 години и проучили състава на днешната растителност в източната част на Америка.

Най-старата скандинавска човешка ДНК беше извлечена от дъвка на 10 000 години

Вниманието им било фокусирано върху 7 вида гори. Оказало се, че в северните гори се наблюдава значително намаляване на буковите, боровите, кедровите дървета и листвениците, докато същевременно се разпространили кленът, тополата, ясенът, дъбът и елата.

В южните гори, погледнато от историческа гледна точка, преобладавали дъбът и борът, като при това намалели дъбовете и кестените, а се увеличили кленовите дървета и брезите.

По думите на учените, коренните жители знаели, че за възстановяване на различни видове растения е нужно редовно да се опожаряват горски площи. По-рано редица специалисти смятаха, че днешният състав на горите и измененията му в миналото са били обусловени от климата, но резултатите от изследването показват, че основната движеща сила са били антропогенните пожари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.