На 7 юли ще бъде свикан форум на ГЕРБ, на който ще бъде освободен Цветан Цветанов

ГЕРБ се събра на изпълнителна комисия, след като стана ясно, че Цветан Цветанов вече ще е просто редови член на партията.

От думите на премиера стана ясно, че оттук насетне не възнамерява да прави втори център на властта в ГЕРБ. И след оставката на Цветанов, никой няма да заема поста му. Отговорностите, които досега се изпълняваха от Цветан Цветанов ще бъдат разпределени между останалите членове на ръководството на ГЕРБ.

Три варианта пред оставането на Цветан Цветанов в ГЕРБ не е имало, обясни днес Бойко Борисов. Или остава в централата като редови член, или напуска отвсякъде. За да укрепи партията си, Борисов свиква конгрес на 7 юли.  На него ще бъде приета оставката на Цветан Цветанов и ще бъдат преразпределени отговорностите в партията, преди решителния местен вот наесен.

„Името на Цветанов се заменя с изпълнителната комисия. И всъщност ролята на изпълнителната комисия беше много слаба, да не кажа и проформа”, коментира Борисов.

Няма да има нов заместник-председател. Така премиерът опроверга предположенията, че Томислав Дончев или Владислав Горанов може да станат негови заместници. От изявлението на Борисов стана ясно още, че не се е опитал да задържи Цветанов.

„И както той каза, доверието в нас по много теми го няма. Всеки има роля. Разбира се, аз благодарих с последното изречение на свършеното от колегата”, заяви Борисов.

И ясно даде да се разбере чия е заслугата за съществуването на ГЕРБ.

„Не помните ли, аз влязох в избори, когато направих ГЕРБ с 90% рейтинг? Да не кажем, магаре да бях вързал, те щяха да го изберат”, заяви Борисов.

Той обясни защо е поел на ръчно управление кампанията на ГЕРБ. 

„Не ми се искаше повече Веско Маринов да ми пее на концертите. И аз бях му казал  как трябва да се проведе кампанията. Не се съобразиха на моменти с мен”, коментира Борисов.

Освен на Изпълнителната комисия, обяснил ясно и на всички областни шефове на ГЕРБ какво се иска от тях.

„След една седмица пак ще ги събера. Исках днес преди да си отидат да ги успокоя, че който си е вършил работата, ще си я върши пак. Обмислям за напред как да разделя и постовете. Да не бъдат примерно кмет и областен ръководител, министър и областен ръководител”, заяви Борисов.

Той планира да създаде и контролен орган в партията, които да се занимава с получаване на сигнали за жалби и нарушения по места. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.