Общо в страната са прегледани над 14 000 малки пациенти

В деня на детето болница "Пирогов" с благотворителна акция за най-малките. Специалисти от клиниката организираха безплатни прегледи в Кърджали.

От рано сутринта е истинска навалица пред лекарските кабинети. 11 специалисти от "Пирогов" извършват безплатни прегледи, а 260 са записаните предварително деца, но казват, че няма да върнат никого, който дойде през днешния ден. Прегледите ще продължат до 15:00 часа.

Иначе, за последните шест години, откакто върви тази инициатива на лекарите от "Пирогов", общо в страната са прегледани над 14 000 малки пациенти.

Нов апарат подобрява сигурността при операциите на деца с изгаряния в "Пирогов"

Антонио е на година и половина. Проходил е преди няколко месеца, а днес беше на преглед при травматолог от "Пирогов", но без да ходи до София. "Не всеки има възможност да отиде до Пловдив или до София с доценти да се срещне и те трябва да дойдат тук понякога", каза майката на Антонио Десислава Николова.

Въпреки че записаните за прегледи са 260, на практика ще минат много повече.

"Никого не връщаме, всеки ще бъде прегледан. Около 10% от децата имат плоскостъпие и се налага някакво лечение. Тези, които имат скориози или някакво гръбначно изкривяване, трябва да последва по-обстоен преглед", каза травматологът д-р Шеип Панев.

СПАСИТЕЛЯТ НА АНГЕЛИ: Как и защо избираш да лекуваш деца?

Инициаторите на инициативата за изнесени прегледи отчитат над 14 000 прегледани деца за последните 6 години. А днес представиха и проекта си за телемедицина.

Чрез видеовръзка с "Пирогов" вече няколко болници имат възмогност за денонощни консултации с най.дборите специалисти. "По този начин да окажем съпорт на болниците, както и подкрепа на тези от отдалечените места", каза още инициаторът на програмата д-р Асен Меджедиев от "Пирогов".

В момента пободна техника вече фенкционира в Сандански и Петрич, предстои да заработи в Кърджали, Смолян и Видин.

Прегледите продължават още няколко часа, а за щастие на този етап, не са констатирани много сериозни заболявания. Повечето деца идват с профилактични прегледи.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.