Според експертите цената на топлото трябва да се увеличи с 4,5%, а на електроенергията - с 3,5%

Средно за страната топлоподаването трябва да поскъпне с 4,5%. Най-скъпо ще струват топлата вода и парното в Разград  - с увеличение от близо 18%, и в Габрово – с близо 13%. След тях се нареждат Враца, Велико Търново и Пловдив. Това стана ясно при обсъждането на увеличението на цените на топлото и електроенергията от 1 юли.

Само в Сливен се очаква цената съвсем леко да падне.

Според омбудсмана Мая Манолова покачване на цените е неосновано и несправедливо спрямо българските граждани като се има предвид, че последното увеличение беше през октомври миналата година. Оттогава цената на природния газ не се е увеличавала на международните пазари, така че основание за повишаване няма. Омбудсманът посочи още, че продължава да намалява произведеното и разпределеното количество топлоенергия, увеличават се загубите и намаляват ремонтите по инфраструктурата на топлоенергията.

"Единствените мерки за този крах на топлофикациите е повишаването на цената на парното, която, забележете, за 3 години се е увеличила с повече от 50%", каза Мая Манолова. 

Предлагат 3.48% скок на цената на тока

Скокът на цената на тока се очаква да бъде 3,5%. Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че ако трябва да се изпълнят желанията на ЕРП-тата, то скокът трябва да е от 50%, но това няма как да се случи и затова вероятно предложението ще бъде прието.

От НЕК са изчислили, че енергията струва на домакинствата по 1 лев на ден. 

„За пореден път с цените на електроенергията се прави една псевдо социална държава. Няма нормална страна в Европа, в която да е еднаква цената за бизнеса и населението. С един лев на ден на масовите семейства, този един лев не покрива никакви разходи. Ако някой няма възможност да плаща, има социална политика”, заяви Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК.

„Ако трябва да бъдат удовлетворени всички искания на тези дружества, цената на електрическата и топлинната енергия за бизнеса и за бита в страната ще нарасне с не по-малко от 50-60 %. Тази социална цена българските граждани не могат да понесат”, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Сметките показват, че електричеството може да поскъпне най-много в Югоизточна България с малко над 3,5%, като за ЧЕЗ и „Енерго Про” увеличението ще бъде съответно с 3,5% и 3,4%. 

От НЕК предупредиха и за проблеми в „Марица-изток” 1 и „Марица-изток” 3.

„От утре или най-късно в понеделник ще спрем американските централи и ще ги заместим с вода, тъй като нямаме другаде откъде, с целия риск през юли да изпразним язовирите”, заяви изпълнителният директор на НЕК.

Новите цени на парното и тока трябва да влязат в сила от 1 юли, а в края на този месец се очаква КЕВР да вземе окончателно решение. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.