Наградата му беше връчена на гала събитие в „Долби тиатър” в Лос Анджелис

Актьорът Дензъл Уошингтън бе отличен от Холивуд в четвъртък за новаторска кариера, обхващаща пет десетилетия и две награди "Оскар", които отвориха вратата за едно поколение афроамерикански филмови звезди.

На гала събитие в „Долби тиатър” в Лос Анджелис режисьорът Спайк Лий връчи на 64-годишния актьор награда за цялостното му творчество, наричана "Най-висока чест за кариера в киното".

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Малкият елит на Холивуд от водещите чернокожи творци отдаде почит на кариерата на Уошингтън. На сцената излязоха Морган Фриймън, Джейми Фокс и Махершала Али, както и звездите от „Черната пантера” Чадуик Босман и Майкъл Б. Джордан.

"Ти проправи пътя. Ти ни показа пътя. Но това, което е наистина монументално, е, че твоето влияние, твоят обсег, излизат извън расата. Ние сме тук, защото стоим на раменете на гигант", каза Али.

Снимка: Getty

„Няма „Черна пантера” без Дензъл Уошингтън", каза Босман, имайки предвид първия филм на Marvel Studios с чернокож супергерой.

Големите победители на наградите "Оскар" от 1990 г. до днес (СНИМКИ)

Преобладаващо „белият“ Холивуд е силно критикуван заради проблема с многообразието си, особено в кампанията #OscarsSoWhite около церемонията по наградите на Академията за 2016 година.

Уошингтън е един от четирите черни звезди, спечелили "Оскар" за най-добър актьор. Той грабна приза за най-добра второстепенна роля за епоса на американската гражданска война "Слава" (1989) и статуетка за най-добра роля за образа на лошото ченге в криминалния трилър на Антоан Фукуа "Ден за обучение" (2001).

Снимка: Getty

Един от най-разнообразните актьори в киното е получил признание за много свои роли, сред които тези във филмите "Man on Fire", "American Gangster" и "Remember the Titans". Уошингтън изигра и американския мюсюлмански свещеник и защитник на гражданските права Малкълм Икс в биографичния филми на Лий от 1992 г.

Други неотдавнашни носители на годишната награда за цялостно творчество на AFI са Джордж Клуни, Ал Пачино и Мерил Стрийп. Морган Фрийман и Сидни Поатие също бяха почетени, съобщава БГНЕС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.