Най-горещ дебат провокира ДПС с предложението за 0лв. субсидия

Партийните субсидии на масата на управленската коалиция. ГЕРБ и „Обединени патриоти” ще търсят консенсус с колко и как да се финансират политическите партии. Дебатът около намаляването на партийната субсидия някои определиха като тепих на популизма. Други - като начин да бъдат ударени малките политически партии, за сметка на големите.

ГЕРБ са категорични – левче за спечелен глас. 

Най-горещ дебат провокира  ДПС - 0лв. субсидия и възможност за външно финансиране от хора и фирми по американския модел.   

„Ако въведем модел, който единствено разчита на финансиране от юридически и физически лица, то ние не сме в състояние по никакъв начин да предвиждаме колко и какви пари влизат в партиите в даден момент”, заяви икономистът от ИПИ Адриян Николов.

Парламентът отложи гласуването за партийните субсидии (ОБЗОР)

„Трябва да се увеличи контролът, прозрачността и отчетността”, смята Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл”.

За бизнеса идеята не била лоша, с някои забележки обаче:

„Работещ модел по света е да има прозрачност в набирането на средствата. И по-голяма прозрачност за харчене на тези средства. Не е лошо да се помисли, няколко опита се правиха, за закон за лобизма”, поясни председателят на УС на БТТП Цветан Симеонов.

А натиск имало и сега, но в обратна посока – от партиите към бизнеса.

Борисов събира коалиционните партньори за партийните субсидии (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това, че сега не съществува такава изключителност на източника, като фирмите, не пречи на партийни централи и партийни организации да притесняват бизнеса”, заяви Цветан Симеонов.

Според експертите предложението имало и добра страна. „Ако имаме силна схема на отчетност, то поне ще е ясно кои пари от кой бизнес влизат в коя партия”, поясни Адриян Николов от ИПИ.

Според други обаче най-големият удар от външното финансиране на партиите ще поемат малките политически формации.

„Най-малко работа биха свършили на бизнесмените, следователно бизнесмените най-малко биха ги финансирали”, смята Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл”.

Тази седмица депутатите ще решат да намалят ли на левче партийните субсидии и да разрешат ли на политическите формации да се финансират от бизнеса.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.