Синоптици предупредиха, че горещата вълна ще става още по-интензивна

До 45 градуса в Испания и Франция. 41 градуса в Италия и Германия. Това са част от невижданите жеги, които обхванаха Западна и Централна Европа. Десетки милиони страдат от горещините, които започнаха в сряда и ще продължат до края на седмицата.

Според синоптиците в Италия този юни може да се окаже най-горещият в страната от десетилетия насам. Прогноза, която е в сила за почти цяла Европа. Въпреки че термометрите в Рим показваха 38 градуса, това не спря хилядите туристи тръгнали под жаркото слънце на обиколка из вечния град. Една от най-посещаваните забележителности е фонтана „Ди Треви”. Затова и властите  напомниха, че всеки, който се изкуши да потърси прохлада във водите на фонтана, потопявайки дори само крак, може да отнесе глоба от 240 евро.

ЛЯТНА ЖЕГА: Термометрите скачат до 35 градуса

Въпреки забраните, туристи влизат във фонтаните. Властите в Рим казаха, че глобени вече има. Специалисти предупреждават, че опасността не е само за деца и хора в напреднала възраст. Когато температурите минат 40 градуса, жегата е опасна за всеки.

"Пийте вода. Не се движете прекалено бързо. Правете всичко бавничко и пийте, пийте, пийте. Трябват много течности", каза Руди, турист от Белгия.

В Италия температурните рекорди все още са в прогнозите. В Германия, Чехия и Полша вече регистрираха най-високата температура през юни в историята на измерванията.

Във Франция ще е дори по-горещо. Старческите домове се видяха принудени да прибягнат до необичайни мерки, като легени с лед, големи вентилатори и машини за мъгла. "Метаболизмът на възрастните хора е по-различен и не се потят толкова. А потенето е естествения радиатор на човека, който му позволява да запази нормалната си температура", коментира Роми Ласер, директор на старчески дом.

Особено тежко е положението в големите градове като Париж, където нагретите сгради и пътни настилки и тежкото движение, правят горещината още по-непоносима.

А прогнозите за времето не носят добри новини. Прогнозата за петък е за още по-високи температури. Леко разхлаждане се очаква чак от следващата седмица.

Репортери: Ивомира Пехливанова, Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.