Коментират доц. д-р Спас Спасков и д-р Стойчо Кацаров

Правото да избира поставя пациента в центъра на системата. Това смята д-р Стойчо Кацаров председател на Център за защита правата в здравеопазването.

Д-р Кацаров и бившият шеф на „Пирогов” доц. д-р Спас Спасков коментираха в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”  предложените промени в здравното осигуряване, които министър Кирил Ананиев представи днес за широко обществено обсъждане.

„Според мен няма подводни камъни. От гледна точка на гражданина, който си плаща осигуровките, при всички случаи е по-добре да избира къде да ги плаща, а не да няма избор. От гледна точка на пациента очевидно е по-добре да избира в кой фонд да са му парите. Даването на възможност на пациента да избира го поставя в центъра на системата, прави го важния човек в системата. В момента важният в системата е министърът и шефовете на Здравната каса”, коментира д-р Стойчо Кацаров.

Новият модел за здраве: Частни фондове ще конкурират НЗОК

Според доц. д-р Спас Спасков и болниците би трябвало да са доволни от подобна промяна.

„Ще се появят конкурентни отношения и при начините на определяне на стойностите, с които работят болниците. Различните фондове най-вероятно няма да предлагат едно и също нещо и това ще бъде много добре за лечебните заведения. В частните здравни фондове има една длъжност – актюери, които трябва да изчислят на каква стойност трябва да се извършват дейностите. Тоест вече ще има съвсем ясно остойностяване на медицинските услуги. За разлика от подхода на НЗОК – група хора решават, че това е най-правилното нещо, но не носят отговорност за решението”, заяви доц. Спасков.

Що се отнася до социално слабите граждани, д-р Кацаров заяви, че предлаганата промяна не засяга по никакъв начин солидарността.

„Основният пакет медицински услуги ще продължи да съществува”, коментира д-р Кацаров.

„При всички случаи това е предвидено. Поделянето на парите ще бъде на базата на получената средна стойност. Когато стане разпределението към частните фондове, и бедните, и богатите ще получат една и съща сума”, заяви доц. Спасков. „НЗОК на този етап има мястото на буфер. Тя ще поеме онези, които не са се записали при никого”.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.