Тя ще заработи тестово на 16 август

Кантари ще мерят колко са тежки камионите, които минават по пътищата на страната. Иновацията е част от тол системата, която ще заработи тестово от 16 август. Целта е камионите да не бъдат претоварвани и да не рушат асфалта. На поредна среща бизнесът и държавата обсъждаха условията, при които превозвачите ще трябва да плащат, за да се движат по първокласните и второкласните пътища.

Тестовите цени ще бъдат между 12-14 стотинки за км за тежкотоварни автомобили над 12 тона с повече от три оси и категория "Евро 6". Обсъждат се и отстъпки за повече изминати километри. Превозвачите ще могат да се възползват от до 30% намаление, ако са изминали над 10 000 км на месец. Камерите и кантарите на тол системата вече се инсталират.

Парламентът отложи въвеждането на тол системата

"Започна монтажът и на т. нар. "подземни кантари". Камерите мерят осите, виждат МПС-то с колко оси е, а имаме сензори в асфалта на пътя в реален режим", каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Тези претоварени тежкотоварени машини, които карат вместо по 20-25 тона, карат от 40-45 до 50 тона. Няма как това в тези горещини по 40 градуса да не увреждат асфалта", каза още председателят на "Българската асоциация на пострадали при катастрофи".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.