Те ще трябва да се управляват от лица на повече от 14 години

Въвеждат регламент за електрическите тротинетки. Причината е сериозен ръст на собствениците на такъв тип превозни средства у нас, както и в цяла Европа. А с увеличаването на тротинетките са зачестили и инцидентите с тях.

Проектонаредба за София вече има. Ако бъде одобрена, тротинетките ще могат да се карат със скорост до 25 километра в час. Няма да е позволено да се управляват от деца под 14 години. Ще се въведе и платено паркиране в синя и зелена зона за превозните средства. За цялата страна се готвят промени в Закона за движение по пътищата.

Георги Вангелов се движи с електрическа тротинетка из София повече от две години. И забелязва, че през последните 3-4 месеца собствениците на този тип превозни средства са се увеличили драстично. „За София предполагам, че са над 2000 броя вече. Почти на всяка минута се разминавам с някой, който кара”, коментира той.

А инцидентите също са в пъти повече.  „Постоянно се качват снимки кой къде е паднал, къде се е ударил и кой го е засякъл”, допълни Георги.  

СТРАННО ЗАБАВЛЕНИЕ: Деца в Марсилия хвърлят електрически тротинетки в морето (ВИДЕО)

Затова държавата настоява възможно най-скоро да се въведе регламент за тротинетките. „Необходимо е да се регламентира къде ще се движат тези превозни средства, кой ще ги ползва , с  каква скорост и съответно какви предпазни средства ще бъдат необходими , за да може хората, които ги ползват, да са обезопасени”, обясни Иван Петков от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

 Засега на национално ниво има съгласие, че трябва да се ограничи скоростта. „При възраст над 14 –годишна възраст би трябвало скоростта да е една, над 16-годишна възраст да бъде друга”, допълни още Петков.

Проектонаредбата за столицата е доста по-конкретна.  „Скоростта да бъде от 6 км до максимална скорост 25 км и има конкретни изисквания къде трябва да се движат като ние ги разделяме в две зони - градска и извънградски”, каза Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Като човек, който всеки ден кара електрическа тротинетка, мнението на Георги се различава от това на пътните експерти. „Не трябва да се започва от скоростта, трябва да се започне от тежестта на пасажера. Според мен деца под 15-16 години, под  50 килограма не трябва да се качват … при по-тежки неравности ще го изхвърли самият път и е по-опасно за падане”, коментира Вангелов.

Държавата обмисля регулация за електрическите тротинетки

Смята и че тротинетките, които развиват до 20 км/ч трябва да се движат по велоалеи и тротоари, а по-бързите – по пътното платно.  Не е ясно кога промените за цялата страна ще влязат в сила. Те трябва да залегнат в новия Закон за движение по пътищата, който в момента на практика боксува при разделянето му на три части.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.