Тихомир прекосил реката, от германския град Инглощад до делтата при Черно море

37 дни сам в лодка. Това преживя шуменецът Тихомир Радев, който преплава 2 500 км по течението на Дунав. Така той повтори сюжета на книгата „Дунавският лодкар“, на Жул Верн. Тя разказва за приключенията на българин стигнал с лодка от извора на Дунав до Черно море.

"Най-тежко като метеорологични условия беше една буря веднага след Будапеща, Още бях в реката, когато видях, че идва бурята. Успях да изляза навреме, да си подготвя бивака и тогава ме връхлетя бурята – гръмотевична буря, много силна", каза Тихомир Радев.

Не само лошото време е изпитание за Тихомир. При отпътуването той обяви, че ще плава в режим на оцеляване, ще яде каквото намери.

"Не съм гладувал, но храненето ми беше 1 път на ден – вечерно време, защото така си бях организирал деня", каза още Радев. 

Трудности с храната Тихомир среща в Сърбия, където заради високото ниво на река Дунав няма как да лови риба. "В Сърбия гостувах на сръбско семейство – поканиха ме рибари. Нощувах в дома им, много радушно ме приеха. Практически във всяка една държава", заяви Тихомир.

Въпреки това, изтощителното плаване коства на шуменеца 10 кг. Той е тренирал и е подготвен както физически, така и психически за плаването. Успехът си обаче открива другаде. "Аз не очаквах, наистина, че ще имам толкова голяма подкрепа от толкова много хора. А това психически просто дава криле.

Криле дават и красивите гледки по пътя му. Сега Тихомир ще опише всичко, през което е минал, в книга. А проектът "Приключение по Дунава" скоро ще бъде и филмиран, за да стигне до възможно най-много хора.

Репортер: Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Маргарита Стоянчева