Отбелязаха 140 години от създаването на българските Военноморски сили

Нови бойни кораби за флота. Това обеща военният министър Красимир Каракачанов. В неделя във Варна военноморските ни сили честваха 140 години от създаването си. Туристите и хората в града бяха свидетели на демонстрация на военните ни моряци.

Празникът започна рано сутринта с вдигането на знамената на Морската гара. Тогава бяха връчени и дипломите на курсантите от „Випуск 2019” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.  По време на събитието Каракачанов говори по две важни теми – новите фрегати и доставката на нови патрулни кораби стойността, на които е 820 млн. лв. без ДДС.

„Ако всичко върви нормално до края на годината трябва да имаме сключен договор с една от фирмите, които са участвали в конкурса. Проектът за бронираната машина може да бъде реализиран през март или април”, заяви министърът на отбраната.

„Има възможност за придобиване на минни ловци втора ръка. Става дума за три кораба във Военноморските сили. Ние вече имаме един, надяваме се да придобием още два”, каза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

Българските военноморски сили отбелязват новата учебна година (ВИДЕО+СНИМКИ)

По повод празника на българския военноморски флот Националният исторически музей показва изложба за славното начало.

„НИМ се включва в честванията на 140-те години с изложба. Подредили сме експонати, които се показват много рядко и всеки, който дойде ще има шанса да ги види. Показваме по един образец на хладно и огнестрелно оръжие, използвани от нашите морски офицери през първата половина на 20 век", каза в ефира на „Събуди се” Христо Христов от НИМ.

Уникатите в музея са събирани дълги години. Хората ще имат удоволствието да разгледат и военноморската униформа и пелерината на Цар Борис III. Те са дарение за музея от неговата дъщеря Княгиня Мария Луиза.

Накрая празникът се пренесе на плажа, където, пред погледите на стотици почиващи, военните демонстрираха какво се прави когато на вражески кораб има терористи на оръжия и завърши с маневри във въздуха.

А ден по-рано - подготовката за демонстрацията впечатли сериозно туристите по варненските плажове и дори стресна някои от тях. 

Във видео, заснето от руски турист, се чува как мъжът предполага, че на плажа се снима филм. От Министерството на отбраната уточниха, че информация за провеждането на учението е била разпространявана в продължение на няколко дни преди самото събитие, а публикациите, че туристите били изплашени, са силно преувеличени.

Репортери: Владислава Тричкова, Християния Червенкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.