Манастирът се гордее и със светите мощи на още 24 светци

Единственият в България манастир, посветен на Св. Екатерина, се намира в каварненското село Българево. Разположен е в центъра на населеното място, на стотина метра от черквата "Св. Архангел Михаил" и на около 700-800 метра от втория храм в Българево - "Св. Св. Петър и Павел". Изграждането на манастира започва в първите години на XXI в., след като родителите на неговия игумен - архимандрит Методий Хлебаров, даряват безвъзмездно за целта свой имот и къща.През следващите годинимонахът, чрез личен труд и привличане на добродетелни християни, помагащи със средства, светата обител постоянно се обновява и разраства. Врезултат, манастирът придобива днешния си вид с приятна битова обстановка и добре подреден двор, украсен с много цветя.

Архимандрит Методий избягва да говори за себе и за това, че се грижи и за двете черкви в Българево, а преди обяд служи в храма "Св. Георги" в Каварна. "Приветствам с радост всички свещенопоклонници, без оглед на тяхното вероизповедание, винаги им отварям портата", каза игуменът на Българевският манастир, цитиран от БТА. припомняйки че манастирът е тържествено осветен на 24 ноември, на празника на великомъченица Екатерина, 2011 година, от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Новата света обител представлява комплекс от параклис и камбанария, зимна трапезария с 25 места, лятна трапезария, жилищни постройки, двор, ограден откъм улицата с масивен каменен зид.

По думите на Методий в столовата се събират християните след неделното и празничното богослужение. Предоставя столовата и за кръщения, чествания, помени, курбани за здраве. За него най-голямото богатство на манастира е частичката на Светия кръст Господен, подарен от Божидар Димитров през 2010 година. Игуменът се гордее и със светите мощи на още 24 светци. Те са положени в кутии в помещение, което нарича "мощехранителница". Особено се гордее с мощите на света Екатерина, които са донесени от Русия. Неговото голямо желание е към манастира да се привлекат вярващи, можещи и знаещи хора, които да се събират веднъж или два пъти в месеца, да общуват и да мислят какво добро може да се направи за обществото.

Методий не е престанал да търси хора с възможности, за да му помогнат да завърши светата обител. Обмисля да изгради нови навеси за посрещане на хора, ако се намерят средства - да се издигне една кула, каквито имат големите манастири. Голямата идея, която според него може да бъде осъществена, е към манастира "Св. Екатерина" да се създаде дом за стари хора. Архимандрит Методий добави, че го притеснява липсата на подходящи хора с богословско образование и искрена вяра. Много му се иска двама или трима от монашеското съсловие, а може и духовници, да заживеят в манастира. Един ден да има кой да го замести и да продължи делото му.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.