Зеленчукопроизводители у нас се притесняват от фалит

Ръст на зеленчуците внос от чужбина. Експертите твърдят, че причината за скока през последните 5 години е изсветляването на пазара на чужди стоки у нас. Данните показват, че на сергиите ръстът на доматите чуждо производство е с 18%. С 10 % повече в сравнение с минали година е вносът на краставиците у нас. А вносните чушки са с 14% повече.

За поредна година българските зеленчукопроизводители са недоволни от евтиния внос. Според тях ниските цени ги обричат на фалит в сезона на зимнината.

Всяка година градината на баба Златка от хасковското село Конуш произвежда достатъчно количество зеленчуци за консервите за зимата. Жената редовно затваря буркани, а графикът зависи от времето и слънцето. От пазара тя купува рядко. Казва, че търговците лъжат, че продукцията е българска, за да привлекат клиенти.

„И доматите, и чушките нямат вкус. Продуктите в другите държави не са толкова хубави”, смята Златка Христова.

Доматите от внос поевтиняват, но картофите поскъпват

На няколко километра от баба Златка, производителят Октай бере трета ръка капия. Занимава се със земеделие вече близо 7 години. В последно време обаче е намалил площта наполовина.

„Гледахме към 250 декара и се принудихме да намалим. Всяка година разходите скачат -торове, работната ръка”, заяви Октай Рамадан.

Един от основните проблеми пред българските зеленчукопроизводители остава евтиният внос.

„Постоянно коментираме с колеги, че вносът ни трепе. Не може ние да произвеждаме и да има внос от Турция, Македония, Гърция. Явно там им дават по-големи субсидии. Няма как да влезе от друга държава по-евтино, при положение, че ние си го произвеждаме”, поясни той.

Затова Октай иска или вносът да бъде спрян, или субсидиите да се вдигнат. За да наваксат загубите продават и директно от нивата край пътя.

Темата коментира и доц. Божидар Иванов от Център за изследвания в селското стопанство в ефира на „Събуди се”.

„Производството в страната отбелязва повишение. Има изсветляване на самата търговия и количествата, които навлизат у нас. Производителите от години се оплакват от нелегален внос. Увеличава се потреблението на домати и пресни зеленчуци", каза Иванов. Той допълни, че зеленчукопроизводството е от най-специфичните сектори и зависи от много грижи и внимание.

По думите му цените на зеленчуците могат да се променят в рамките на един ден. „Това зависи от снабдяването, производството", каза доц. Иванов и уточни, че в Европа най-големите доставчици на зеленчуци са Tурция и Мароко.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.