Вторият е претърпял операция и вече е в съзнание

Остава критично състоянието на единия от двамата работници, които пострадаха  по време на ремонт на помпена станция. Те са настанени в болницата в Стара Загора, а лекарите се борят за живота им. Започнала е и пълна проверка на обстоятелствата около инцидента.

 

Двамата работници са извършвали ремонтни дейности в шахта на помпена станция за отпадни води. Причината за инцидента, се предполага, че е вдишването на токсичен газ. ,,Шахтата е дълбока 5 метра. В нея има битови отпадни води,които фактически преди започване на работа са били дренирани,но дали напълно са били дренирани ,тепърва предстои да уточним”, коментира инж.Тодор Бележков, представител на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”. 

 

Преди започване на работа е извършено замерване на въздуха в шахтата, което не показало опасност. „Извършен е анализ на вредни газове в шахтата, който не е показал съдържание на такива, но за съжаление нашето предположение е, че вътре е имало такива газове и от там се е получил инцидента”, допълни инж. Бележков.

Дали уредът, с който е направено замерването е бил дефектен ще покаже разследването. До момента е ясно, че единият от работниците е пострадал при опит да спаси другия. „На практика нашия служител е влезнал в шахтата извършил е ремонтните дейности, които е било необходимо и по време на излизането, доколкото ни  е известно е паднал, следствие на което, служителят на външната фирма се опитва да го извади, но за съжаление той също губи съзнание”, заключи представителя на ЕЙ И ЕС Гълъбово”. 

Състоянието на пострадалите остава тежко. Лекарите в Старозагорската болница са успели да ги стабилизират ,За сега е стабилизирано, поне откъм апаратната вентилация с по-добър газообмен и горе долу стабилна хемодинамика. Наложи се и втория пострадал да бъде опериран снощи около полунощ-той имаше импресионна фрактура на български това е вдлъбване на счупените кости на черепа в челната област към мозъка”, заяви д-р Петко Михайлов от отделението по реанимация на старозагорската университетска болница.

Инспекцията по труда извършва проверка за причините за инцидента. Образувано е досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда поради невни

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.