Президентът е категоричен, че ще противодейства на корупцията и, ако се наложи, ще търси помощ за това от други страни

В САЩ се изостря противопоставянето между президента Доналд Тръмп и Демократическата партия. Все повече стават чуждите държави, намесени в размяната на удари и започналата процедура по импийчмънт.

Въпреки скандала около поисканата от Тръмп намеса на Украйна, президентът открито поиска помощ за преизбирането си от друго правителство.

Тръмп: Това не е импийчмънт, а преврат

„Китай трябва да започне разследване на двамата Байдън. Защото това, което се случва в Китай, е също толкова лошо, колкото ставащото с Украйна”, заяви Тръмп.

Това се случва след като срещу него започна разследване за импийчмънт. И вероятно не е за първи път, тъй като няколко източника съобщават, че държавният глава е обсъждал съперника си Джо Байдън в телефонен разговор с китайския президент през юни. Въпросният разговор, както и този с украинския президент, е бил качен на сървър за класифицирана информация. Китайски дипломат беше категоричен, че страната му не иска да се меси в американската политика.

Тръмп е поискал помощ от Австралия срещу Мълър

Междувременно, пред конгресмени, бившият специален американски пратеник за Украйна Кърт Волкър каза, че е предупредил украинските представители да не се месят в политиката на САЩ. Много конгресмени съзряха в това потвърждение на твърденията на анонимния разобличител за оказван натиск върху чужд президент.

А самият Доналд Тръмп, в среднощен туит написа, че като президент е длъжен да разследва корупцията и дори да иска помощ за това от други страни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.